Het energieprestatiecertificaat dat ingevoerd werd door een Europese richtlijn van 2002, is uitgegroeid tot een referentiebegrip op de vastgoedmarkt. Dit certificaat helpt potentiële huurders en kopers van vastgoed om, los van hun persoonlijke voorkeuren, een beeld te krijgen van de energiekosten van de woning. De afgelopen jaren is het ook uitgegroeid tot een pijler van het publieke energiebeleid.
De drie gewesten hebben maatregelen genomen om de energieprestaties van het woningbestand te verbeteren:
- Vlaanderen was de eerste die in 2023 een renovatieverplichting invoerde op basis van het EPC (energieprestatiecertificaat), met een schaal gaande van A+ tot F. Bij overdracht van de volle eigendom (verkoop, schenking) heeft de nieuwe eigenaar van een woning met een EPC-label E of F vijf jaar de tijd om een D-label te behalen. Deze verplichting wordt geleidelijk uitgebreid naar een minimaal label C in 2028, gevolgd door B in 2035/2040. De drempel wordt verder opgetrokken voor huizen naar A tegen 2040 en voor appartementen tegen 2045.
- In Wallonië heeft de vorige regering een vergelijkbare regelgeving aangenomen op basis van het gewestelijke EPC-certificaat, waarvan de schaal loopt van A++ tot G. Vanaf juli 2026 moet de nieuwe eigenaar van een pand met een E- tot G-label een energierenovatie uitvoeren om minstens een D-label te halen. De drempel zal daarna geleidelijk verhoogd worden om tegen 2050 het A-label te bereiken. Ook de eigenaars-bewoners worden direct betrokken, aangezien alle woningen tegen 2028 een EPC-certificaat moeten hebben. Dat maakt deel uit van de volledig renovatie van het Waalse woningbestand, met een minimumlabel F in 2023, E in 2036…
- Brussel koos (tot dusver) voor een andere strategie: Sinds 2023 hebben nieuwe huiseigenaars tien jaar om een energielabel te behalen dat overeenkomt met een E-label en 20 jaar om het minimumlabel C te behalen. Het is belangrijk te melden dat het Brusselse EPC-label, waarvan de schaal loopt van A+ tot G, ook een reeks prioritaire werkzaamheden en de impact op de energieprestatie van het gebouw moet vermelden.
Financiële impact van het EPC-label
Ondertussen spelen energieprestaties als financiële factor een almaar belangrijkere rol op de vastgoedmarkt. Volgens een studie uitgevoerd door de vastgoedsite ‘Immoweb’, wordt een huis met een energielabel A gemiddeld 15,8% duurder verkocht dan een vergelijkbaar huis met een D-label in Wallonië en 14,4% duurder in Vlaanderen. Deze trend zet zich verder door als gevolg van de strengere regelgeving en de energiecrisis van 2022.
Energielabels spelen ook steeds een belangrijkere rol op de huurmarkt. Zo bevroren de drie gewesten in 2022-2023 de indexering van de huurprijzen voor energie-intensieve woningen. Wallonië heeft bovendien al strengere eisen ingevoerd voor huurwoningen, met een planning die begint vanaf 2027.
Deze situatie kan weliswaar ook kansen bieden. Zo bedraagt het prijsverschil tussen een woning met energielabel A en een vergelijkbare woning zonder isolatie (EPC-label G of EPC-label F) 59.000 euro in Wallonië en 69.000 euro in Vlaanderen. Het is dus mogelijk dat de aankoop en de renovatie van een slecht geïsoleerd huis in totaal niet duurder is dan de aankoop van een energiezuinige woning, terwijl u het pand toch naar uw smaak en behoeften kunt inrichten. Bovendien draagt u zo bij aan de verbetering van de energiekwaliteit van het woningbestand, een sleutelcomponent van de klimaattransitie.
Dezelfde redenering geldt voor appartementen, met prijsverschillen van 44.000 euro in Wallonië en 49.500 euro in Vlaanderen tussen de energielabels A en F/G.
Renovatierapport op maat
Om weloverwogen keuzes te maken bij de financiering van uw woningproject bij Beobank, kunt u een simulatie uitvoeren. Daarnaast ontvangt u een gedetailleerd renovatieverslag1, opgesteld door onze partner Rock.estate. Zo krijgt u een overzicht van de noodzakelijke werkzaamheden om de EPC-score van uw woning te verbeteren en/of een raming van de kosten die deze werkzaamheden met zich zouden meebrengen, alsook hun impact op de energieprestaties van uw woning.
Daarnaast geeft het rapport ook een overzicht van de energiebesparingspremies waarop u mogelijk recht hebt: Mijn Verbouwpremie in Vlaanderen en ‘Primes Habitation’ in Wallonië. In Brussel zijn de ‘Rénolution’-premies sinds 16/08/2024 opgeschort in afwachting van de vorming van een nieuwe Brusselse regering.
Het is raadzaam om niet tot het laatste moment te wachten met uw renovatiewerkzaamheden. Naast de besparingen op uw energiefactuur en de vermindering van broeikasgasemissies, voorkomt u ook de ‘last minute’-drukte. Volgens schattingen zal maar liefst 60% van de Belgische woningen een energetische renovatie moeten ondergaan om de klimaatdoelstellingen halverwege deze eeuw te behalen.
Wilt u een simulatie van de nodige renovaties om de energieprestaties van uw woning te verbeteren in het kader van uw Beobank-woonlening? Maak dan een afspraak met een specialist in een van onze kantoren. Na het invullen van een korte vragenlijst over uw project in de simulatietool van onze partner Rock.estate, ontvangt u per e-mail een gedetailleerd verslag.
Welke financiering voor uw vastgoedproject?
Beobank biedt verschillende oplossingen voor de financiering van uw duurzame woning.
- Het Beobank hypothecair krediet2 is bedoeld voor de aankoop en/of renovatie van een woning. Indien van toepassing kunt u rekenen op een extra tariefvermindering3 op uw hypothecair krediet als u investeert in een milieuvriendelijke, energiezuinige woning. Op de pagina over woningleningen vindt u alle informatie en voorwaarden waaraan u moet voldoen om recht te hebben op deze energiekorting.
- Bij Beobank kunt u ook kiezen voor een Ecokrediet4, een lening op afbetaling aan een aantrekkelijk tarief om energiebesparende renovaties te financieren (denk aan isolatiewerkzaamheden, het plaatsen van hoogrendementsglas of de installatie van een warmtepomp).
- Ten slotte, als u andere soorten renovaties wilt uitvoeren, stelt Beobank u de renovatielening4 ter beschikking. Ideaal voor de installatie van een nieuwe keuken, de modernisering van uw badkamer of de vervanging van de vloer in uw woonkamer. Zo kunt u uw renovatieprojecten realiseren tegen een aantrekkelijk tarief.
Interesse? We staan tot uw beschikking om de plannen voor uw woning te bespreken en helpen u graag een oplossing op maat te vinden.