De drie stappen van een efficiënte energierenovatie
Aan de hand van een energieaudit kunt u weten waar te beginnen...
Het energieprestatiecertificaat dat ingevoerd werd door een Europese richtlijn van 2002, is uitgegroeid tot een referentiebegrip op de vastgoedmarkt. Het helpt potentiële huurders en kopers van vastgoed om, los van hun persoonlijke voorkeuren, een beeld te krijgen van de energiekosten. De afgelopen jaren groeide het ook uit tot een pijler in het openbare energiebeleid.
De drie gewesten hebben maatregelen getroffen om de energieprestaties van hun woningbestand te verbeteren.
Ondertussen spelen energieprestaties als financiële factor een almaar belangrijkere rol op de vastgoedmarkt. Volgens een studie van de vastgoedsite Immoweb wordt een huis met een A-energielabel gemiddeld 15,8% duurder verkocht dan een vergelijkbaar huis met een D-label in Wallonië en voor 14,4% meer in Vlaanderen. Deze trend zet zich verder door als gevolg van de strengere regelgeving en de energiecrisis van 2022.
Energielabels leggen ook steeds meer gewicht in de schaal op de huurmarkt. Zo bevroren de drie gewesten in 2022-2023 de indexering van de huurprijzen voor energie-intensieve woningen. En Wallonië heeft al strengere eisen ingevoerd voor huurwoningen, met een planning vanaf 2027.
Deze context kan weliswaar ook kansen bieden. Zo bedraagt het prijsverschil tussen een huis met energielabel A en een ander huis met dezelfde oppervlakte zonder enige isolatie (EPC-label G of EPC-label F) maar liefst 59.000 euro in Wallonië en 69.000 euro in Vlaanderen. Het is dus perfect mogelijk dat de aankoop en de renovatie van een slecht geïsoleerde woning u in totaal niet meer kost dan de aankoop van een energiezuinige woning, terwijl u de woning toch kunt aanpassen aan uw smaak en behoeften. Bovendien helpt u de energiekwaliteit van het woningbestand te verbeteren, wat een belangrijk element is in de klimaattransitie.
Dezelfde redenering geldt voor appartementen, waar de kloof tussen energielabels A en F/G prijsverschillen van 44.000 euro vertegenwoordigt in Wallonië en van 49.500 euro in Vlaanderen.
Om u te helpen met kennis van zaken te beslissen hoe u uw plannen voor uw woning kunt financieren bij Beobank, kunt u een simulatie doen en een gedetailleerd renovatieverslag1 aanvragen. Dat wordt opgesteld door onze partner Rock.estate en geeft u een overzicht van de werken die nodig zijn om de EPC-score van uw woning te verbeteren en/of een raming van de kosten die deze werken met zich zouden meebrengen, alsook hun impact op de energieprestaties van uw woning.
Bovendien geeft het rapport een overzicht van de energiebesparingspremies waarop u aanspraak zou kunnen maken: Mijn Verbouwpremie in Vlaanderen en ‘Primes Habitation’ in Wallonië. In Brussel zijn de ‘Rénolution’ premies sinds 16 augustus opgeschort, in afwachting van de vorming van een nieuwe Brusselse regering.
U wacht trouwens best niet tot het laatste moment met uw renovatiewerkzaamheden. U bespaart niet alleen geld op uw energiefactuur en vermindert tegelijk uw uitstoot van broeikasgassen, u vermijdt ook de last minute drukte die ongetwijfeld zal ontstaan. Volgens schattingen zal 60% van de Belgische woningen immers energierenovatiewerken moeten uitvoeren, als we tegen het midden van deze eeuw onze klimaatdoelstellingen willen halen.
Wilt u een simulatie van de renovaties die nodig zijn om de energieprestaties van uw woning te verbeteren in het kader van uw Beobank-woonlening? Maak dan een afspraak met een specialist in een van onze kantoren. Nadat u een korte vragenlijst over uw project ingevuld heeft via de simulatietool van onze partner, ontvangt u per e-mail een gedetailleerd verslag van Rock.estate.
Beobank biedt verschillende oplossingen voor de financiering van uw duurzame woning.
Geïnteresseerd? We staan tot uw beschikking om de plannen voor uw woning te bespreken en helpen u graag een oplossing op maat te vinden.
Let op, geld lenen kost ook geld
Disclaimers:
Bronnen:
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.