Wat is het renovatiebudget voor uw woning?
Overweegt u uw huis of appartement te renoveren of verbouwen? Dit artikel helpt u om de kosten van de renovatiewerken te beoordelen en te financieren.
Een onroerend goed kopen beperkt zich niet tot de aankoopprijs. Met de registratierechten, de notariskosten en andere administratieve kosten kan de rekening snel oplopen. Hier is een gedetailleerde gids om deze kosten beter te anticiperen.
Naast de aankoopprijs van uw nieuwe woning moet u rekening houden met verschillende kosten en belastingen. Ten eerste zult u de kosten van de aankoopakte moeten betalen. Ten tweede zijn er ook notariskosten verbonden aan uw hypotheek.
De kosten voor de aankoop van een woning – vaak aangeduid als notariskosten – omvatten verschillende vergoedingen en belastingen. De belangrijkste kostenpost zijn traditioneel de registratierechten, een belasting die verschuldigd is voor de registratie van de aankoopakte, behalve als het gaat om een nieuwe woning die onder het btw-stelsel wordt verkocht (21%).
Het bedrag van de registratierechten hangt af van het gewest waar het onroerend goed gelegen is. Sinds 1 januari 2025 zijn er nieuwe fiscale regimes van toepassing:
De basisregistratierechten tegen het normale tarief blijven 12 % voor aankopen zoals terreinen of tweede woningen.
Een verlaagd tarief van 2 % geldt voor de aankoop van een eigen en enige woning die als gezinswoning dient. Ditzelfde tarief wordt toegekend als u binnen de 6 jaar een energetische renovatie uitvoert. Sinds januari 2025 is het verlaagde tarief van 1 % voor energetische renovaties afgeschaft.
Ten slotte is er een bijkomende vermindering van de registratierechten voorzien wanneer de verkoopprijs lager is dan 220.000 euro (of 240.000 euro in de stadscentra en bepaalde gemeenten in de Vlaamse rand rond Brussel).
Het normale tarief van de basisregistratierechten blijft vastgesteld op 12,5 %. Er wordt echter een vermindering toegepast op de eerste schijf van 200.000 euro bij de aankoop van een eigen en enige woning, onder bepaalde voorwaarden, waaronder een aankoopprijs die niet meer dan 600.000 euro bedraagt. Bovendien blijft de terugbetaling van 36 % van de oorspronkelijk betaalde rechten mogelijk in geval van verkoop binnen de 2 jaar.
Voor de registratierechten geldt een verlaagd tarief van 3 % bij de aankoop van een eigen en enige woning. Dit voordelige tarief geldt voor verschillende soorten onroerend goed:
Als compensatie voor deze significante verlaging van de registratierechten, zijn enkele maatregelen afgeschaft:
Naast de registratierechten, komen de volgende kosten en belastingen boven op de aankoopkosten voor uw nieuwe woning:
U kunt een simulatie van de totale aankoopkosten doen op de website notaris.be. Naast de aankoopkosten zijn er ook de kosten verbonden aan uw hypothecaire lening, uitleg hieronder.
U moet ook naar de notaris voor de inschrijving van uw hypothecair krediet in het juiste register. Net zoals de aankoop bestaan de kosten voor de akte van uw hypothecair krediet uit verschillende elementen.
Om te beginnen zijn er de wettelijke bedragen die u aan de notaris moet betalen en die bestemd zijn voor de Staat.
Dan is er nog het eigenlijke ereloon van de notaris en de vergoedingen.
Op 1 januari 2023 trad een hervorming van de notariële diensten in werking, met inbegrip van een aanpassing van de erelonen voor vastgoedaktes1. Voor de aankoop van een onroerend goed en de financiering ervan met een krediet, met een aankoopprijs tot 850.000 euro, geldt voor de kopers een vermindering:
Deze kortingen gelden alleen als de koper een natuurlijke persoon is en dit het enige onroerend goed is dat hij zelf zal bewonen.
Voor een nauwkeurige schatting aangepast aan uw situatie, kunt u terecht op de website notaris.be.
Bij Beobank nemen wij graag uw budget onder de loep en bekijken wij samen met u uw kosten en inkomsten, zodat u uw project kunt verwezenlijken.
Gebruik gerust onze vastgoedchecklist om vol vertrouwen aan uw vastgoedprojecten te beginnen.
Hypothecair krediet, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en wederzijds akkoord.
Bronnen:
https://www.wallonie.be/sites/default/files/2024-12/R%C3%A9forme_droits_enregistrement-FAQ.pdf
https://www.notaris.be/wonen/kosten-verbonden-aan-de-aankoop/kosten-verbonden-aan-de-aankoop-zelf
https://www.notaris.be/wonen/kosten-verbonden-aan-de-aankoop/de-registratierechten-in-wallonie
https://www.notaris.be/wonen/kosten-verbonden-aan-de-aankoop/de-registratierechten-in-brussel
https://www.notaris.be/wonen/kosten-verbonden-aan-de-aankoop/de-registratiebelasting-in-vlaanderen
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.