Of het nu is om uw woning te moderniseren, te verruimen of de energieprestaties te verbeteren, heel wat eigenaars moeten op een bepaald moment renoveren. Maar hoeveel budget moet u daarvoor voorzien, nu de kostprijs van zulke werken almaar toeneemt? En hoe kan u dat financieren? We geven u graag wat tips, zodat u uw woningproject in alle rust tot een goed einde kunt brengen.
In het verleden waren verbouwingen vooral bedoeld om de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren en ging het vaak gewoon om een opfrissing. Vandaag zijn de milieuverplichtingen een even belangrijke motivatie. Volgens de confederatie Embuild zou het aantal renovaties in België minstens moeten verdrievoudigen om de doelstellingen inzake koolstofneutraliteit te bereiken tegen 2050. Renoveren om te beantwoorden aan de energiedoelstellingen is vandaag zelfs verplicht in de drie gewesten van het land als u een woning met een slechte energiescore koopt of als u een pand wilt verhuren.
Welk budget voorzien voor renovatiewerken?
Het is en blijft echter bijzonder lastig om de precieze kostprijs van een verbouwingsproject te voorspellen, omdat er zoveel variabelen zijn waarmee u rekening moet houden. Denk maar aan de exacte staat van de structuur van uw huis tot de toegankelijkheid van de werf, maar ook de materiaalkeuze.
Om een eerste idee te krijgen voordat u een gedetailleerde schatting maakt, kunt u de kosten van de werken globaal inschatten al naargelang het type renovatie dat u overweegt. De volgende cijfers zijn exclusief btw; die bedraagt 6% voor de renovatie van een woning ouder dan 10 jaar en 21% in andere gevallen.
- Lichte renovatie (make-over of opfrissing): de werken omvatten schilderwerk, vloerbedekking, de vervanging van simpele toestellen (kranen, verlichting) of zelfs de inrichting van een slaapkamer of kantoor. De kosten variëren van 300 tot 600 euro/m², afhankelijk van gekozen materialen en kwaliteit.
- Gemiddelde renovatie: de werken betreffen de aanpassing van de elektriciteit, de loodgieterij en de isolatie, de vernieuwing van de keuken en badkamer, maar ook de vervanging van de ramen. Reken op minstens 800 euro/m², wat neerkomt op een totaal van minstens 100.000 euro voor een huis van gemiddelde grootte (125 m²).
- Grote renovatie: voor een totale renovatie inclusief structurele aanpassingen (draagmuren, dak) is het budget meestal meer dan 1.500 euro/m², soms aanzienlijk meer, afhankelijk van de configuratie van het huis.
- Energiezuinige renovatie: het doel van deze werken is om een energie-intensieve woning volledig te renoveren en zo een gunstig energielabel (het beroemde EPC) te behalen. Het budget hangt af van de configuratie van het huis. Reken op een bedrag tussen 150.000 en 200.000 euro voor een rijwoning en meer dan 350.000 voor een alleenstaande woning. Bij Beobank kunt u een renovatierapport opvragen via onze partner Rock.estate als onderdeel van de financiering van uw energiezuinige renovatieproject1.
Als u specifieke werkzaamheden wilt laten uitvoeren, is het goed om te weten dat een dakrenovatie (isolatie en nieuw gebinte) een gemiddeld budget van ongeveer 35.000 euro vertegenwoordigt. Technische vervangingen (elektriciteit, sanitair, verwarming, ventilatie) kosten gemiddeld 80.000 euro en de vervanging van raamkozijnen vraagt een investering van minstens 25.000 euro - een kostenpost die kan oplopen afhankelijk van de configuratie van de ramen, het kozijnmateriaal en de kwaliteit van de beglazing.
Vergeet tot slot niet aan uw woningverzekering te denken. Als u verbouwingen aan uw huis of appartement doet, is het essentieel dat u een woningverzekering afsluit of dat u controleert of de huidige dekking geschikt is voor uw situatie. Renovaties kunnen de waarde van uw woning verhogen of gepaard gaan met tijdelijke risico’s (zoals schade door een ongeval of werfongevallen). De juiste verzekeringsdekking beschermt u tegen onvoorziene omstandigheden en helpt u grote uitgaven te vermijden.
Hoe uw renovatiewerken financieren?
Uw huis renoveren is een grote investering, maar gelukkig bestaan er verschillende financieringsoplossingen. Zoek eerst uit welke overheidssubsidies beschikbaar zijn binnen uw gewest: Rénolution-subsidies in Brussel, Habitation premies in Wallonië en MijnVerbouwPremie in Vlaanderen.
Beobank biedt ook oplossingen op maat van uw project. De renovatielening2 biedt aantrekkelijke voorwaarden. Voor grotere projecten kunt u met het hypothecair krediet3 van Beobank de aankoop en/of renovatie van een woning financieren. En als u investeert in een milieuvriendelijke woning met laag energieverbruik, kunt u rekenen op een extra korting voor duurzame woningen4.
Om ervoor te zorgen dat uw project vlot verloopt, kunt u gebruikmaken van onze checklist met ‘Aandachtspunten voor, tijdens en na een renovatie’. Die praktische gids helpt u om elke fase te plannen, onverwachte omstandigheden te voorzien en met een gerust hart aan de werkzaamheden te beginnen.