Steunmaatregelen voor bedrijven in tijden van COVID-19
Update 28/06/21 - Veel bedrijven en zelfstandigen voelen de impact van de coronacrisis op hun activiteiten. Wat zijn de hulpmaatregelen van de...
Lockdown, winkels die dicht moeten blijven, een forse daling van de omzet, bevoorradingsmoeilijkheden, facturen die niet betaald worden, … Zelfstandigen en KMO-bedrijfsleiders hebben al betere tijden gekend. De overheid besefte gelukkig dat zij de coronacrisis alleen zouden kunnen overleven met een reeks specifieke maatregelen. Eén ervan was de mogelijkheid om de betaling van uw sociale bijdragen uit te stellen (of een vrijstelling of verlaging aan te vragen).
De COVID-19-maatregel voor uw sociale bijdragen was bedoeld om het gewicht van uw schouders te nemen. Normaal betaalt u de bijdrage elk kwartaal aan uw sociaal verzekeringsfonds om uw rechten op sociale zekerheid te behouden, zoals uw ziekte- en invaliditeitsverzekering of het overbruggingsrecht. Uw bijdrage wordt berekend op basis van uw “theoretische” inkomsten en het jaar nadien geregulariseerd, wanneer uw reële omzet bekend is. In deze coronatijden mag u de vier stortingen van 2020 doorschuiven naar 2021. Dus ook in het laatste kwartaal kunt u nog profiteren van dit interessante “uitstel”, op voorwaarde dat u vóór 15 december actie onderneemt. Hou er rekening mee dat deze maatregel ook geldt voor alle regularisaties die betrekking hebben op 2018.
Nu het coronavirus het ons moeilijk maakt, hebt u waarschijnlijk ook gekozen voor uitstel. Uw cashflow kan deze opkikker immers goed gebruiken. U houdt op deze manier uw onmisbare liquide middelen op peil, u betaalt geen vermeerderingen en verliest uw sociale rechten niet. Nu bent u dus gered, maar hoe zit het met volgend jaar? Want de maatregel is geen toverformule en zou misschien voor nevenschade kunnen zorgen:
De beste oplossing? Die verschilt van geval tot geval. Bereken samen met uw boekhouder of u er goed aan doet om uw sociale bijdragen (volledig of gedeeltelijk) te betalen vóór 31 december. U kunt die storting natuurlijk ook financieren. Kwestie van uiteindelijk geen kater over te houden aan deze goedbedoelde maatregel.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.