Hybride, plug-in of full electric: voor welk type elektrische wagen kiest u?
Elektrisch rijden is hot! Bent u klaar om over te schakelen? En welk type wagen kiest u dan?
Een adviseur, gids, klankbord, inspiratiebron, lichtend voorbeeld, begeleider, … aan synoniemen voor een mentor is er geen gebrek. De term komt uit de Griekse mythologie: Mentor, zo heette de leraar van Telemachos, de zoon van Odysseus, de held uit de Ilias en de Odyssee van Homeros. Volgens succesauteur Bob Proctor ziet een mentor “meer talent en capaciteiten in iemand dan die zelf vermoedt”. Nog niet overtuigd? Heb je de indruk dat je er geen tijd voor hebt? Of dat je gewoon geen mentor nodig hebt? Bedenk dan dat de meeste beroemde “ondernemers” graag verwijzen naar hun leermeesters, van Alexander de Grote (Aristoteles) tot Steve Jobs (Mike Markkula), zonder Bill Gates te vergeten (Warren Buffet).
Misschien creëren de bovenstaande voorbeelden alleen maar verwarring. Want je mentor hoeft absoluut niet tot een “elite” van bedrijfsleiders te behoren. Elke ondernemer heeft op scharniermomenten in zijn evolutie advies nodig. Misschien schuilen er zelfs in je directe omgeving ervaren mentoren: een oom die als ondernemer goed geboerd heeft, de vader van een vriend met een mooie carrière, een ex-collega, … Het loont om even om je heen te kijken. Het moet natuurlijk wel “klikken” met je mentor. Hij of zij moet ook bepaalde kwaliteiten in huis hebben: relevante ervaring (in dezelfde sector, als bedrijfsleider enz..), luisterbereidheid, communicatievaardigheden en tijd om in jouw avontuur te investeren. Zonder empathie en goede bedoelingen te vergeten. Wederzijds vertrouwen is ook essentieel voor een geslaagde relatie.
Deze zeven redenen zouden je moeten overtuigen:
Zie je in je omgeving niemand die als mentor in aanmerking komt? Stel dan de vraag op LinkedIn, ga naar (sector)evenementen en hou met zoveel mogelijk personen contact. Lees ook interessante biografieën of verdiep je in de nieuwste bestseller van ondernemer Tim Ferriss ”Tribe of mentors” of van Ray Dalio “Principles”. Echte goudmijnen!
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.