Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hybride, plug-in of full electric: voor welk type elektrische wagen kiest u?

Elektrisch rijden: hybride, plug-in of full electric?

Overheden en autofabrikanten leveren aanzienlijke inspanningen om een milieuvriendelijker wagenpark te bekomen, en de consument staat er duidelijk voor open om die noodzakelijke evolutie mee te realiseren. Tien procent van de Europese automobilisten rijdt vandaag reeds rond met een elektrische wagen, binnen een kleine twintig jaar zou de teller op bijna zestig procent staan. Bent u al klaar om over te schakelen? En voor welke soort elektrische auto zal u dan opteren?

Een auto die weinig vervuilt, minder verbruikt, aangenamer en geruisloos rijdt: de voordelen van een elektrische wagen zijn overduidelijk. Bijna de helft van de consumenten overweegt alleszins om mee op die groene trein te springen. U ook? En mag het voertuig in kwestie in dat geval volledig elektrisch zijn, of komt een hybride exemplaar u beter uit? Wij loodsen u door de verschillende opties.

100% elektrisch rijden, dus zonder verbrandingsmotor

De term ‘100% elektrisch rijden’ zegt eigenlijk alles. Zoek in dit type auto niet naar een verbrandingsmotor: die zit er niet in. U tankt dus ook geen benzine of diesel en de auto produceert bij het rijden minder uitstoot. Zowel voor de luchtkwaliteit in steden en dorpen als voor het klimaat is dit een betere oplossing.

Zo’n full electric heeft alleen een elektrische motor, die zijn energie haalt uit oplaadbare batterijen. De motor is rechtstreeks met de wielen verbonden en als u op het ‘gaspedaal’ drukt, levert de batterij stroom om de auto in beweging te brengen en te houden. Eenvoudiger kan het niet! Elektrische wagens vragen ook minder onderhoud, want er zitten geen koppeling of versnellingsbak in.

Veel mensen vragen zich af hoe ver ze geraken met een elektrische wagen, en hoe ze de batterij ervan opladen. Elektrische stadsautootjes halen uit een volle batterij een bereik van ongeveer 250 tot 300 km, grotere middenklassers vaak ruim 450 km. En dan? Dan moet u de batterij opnieuw opladen, aan een laadpaal onderweg of thuis aan uw wandlader. Tijdens een energiecrisis kunnen de laadkosten flink oplopen, maar in normale tijden is elektrische ‘brandstof’ altijd goedkoper dan benzine of diesel.

Hybride wagens combineren twee motoren

De feiten zijn wat ze zijn: elektrische wagens kennen vandaag nog een duurdere aankoopprijs dan hun tegenhangers met een brandstofmotor. Heel wat consumenten willen hun steentje absoluut bijdragen, maar de financiële haalbaarheid blijft voor velen een onmiskenbare drempel. De prijs van elektrische voertuigen daalt en zal dat de komende jaren zeker en vast blijven dalen, sommige experts denken zelfs dat het kantelpunt erg nabij is, maar dat neemt niet weg dat veel mensen in de tussentijd andere pistes moeten bewandelen. En dan kan een goedkopere hybride auto soelaas bieden.

Want ook een hybride wagen vermindert het brandstofverbruik, de luchtvervuiling en de CO2-uitstoot, zij het dan in mindere mate. In tegenstelling tot de 100% elektrische auto laat een hybride de vertrouwde brandstofmotor nog niet achterwege: die zit dus ook onder de motorkap, naast de elektrische motor, en kan de eventuele vrees om onderweg stil te vallen met een lege batterij (range anxiety) wegnemen. Er zijn allerlei soorten hybrides, afhankelijk van de manier waarop beide motoren gecombineerd zijn. Er bestaan zelfs nephybrides, waarmee u niet volledig elektrisch kunt rijden. De kleine elektromotor steekt dan alleen een handje toe in bepaalde omstandigheden (starten, wegrijden op een helling, …).

Oplaadbare plug-in hybrides

Wat is het verschil tussen een gewone hybride en een plug-in hybride? Gewone hybrides laden hun (kleine) batterij alleen op tijdens het rijden, een plug-in beschikt over een grotere batterij en kan ook aan een laadpaal opladen. Daardoor rijdt zo’n stekkerauto over veel langere afstanden volledig elektrisch, tot 80 km voor sommige modellen. Als u nog een beetje aarzelt om elektrisch te gaan rijden, is een plug-in hybride het beste compromis. U rijdt dan elektrisch in de stad en op benzine als u langere afstanden moet afleggen.

 

Beobank heeft een lening voor nieuwe elektrische en hybride wagens gelanceerd, waarmee u de aankoop van dit meer milieuvriendelijke type auto’s kan financieren. Deze lening biedt een voordeligere rentevoet dan de Beobank autolening voor de financiering van een brandstofwagen. Meer informatie over onze Eco-autolening vindt u hier.

Eco-autolening

Simuleer uw lening

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.

Lening op afbetaling, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier.

Hoe kunnen we u helpen?