Meer kans op slagen als je goed omringd bent
Een slimme ondernemer verstaat de kunst om voor elk project deskundige adviseurs rond zich te verzamelen.
Je bent loontrekkende, leraar of ambtenaar en je werkt ook als zelfstandige in bijberoep. Ben je klaar om van je bijberoep je hoofdberoep te maken? Bereid je dan goed voor!
Zoals bijna 237.000 andere Belgische werknemers ben je actief als zelfstandige in bijberoep. En dat is een goed idee, want zo verdien je een aardig centje bij en test je meteen ook of zo’n zelfstandige activiteit iets voor jou zou zijn. Zonder veel risico’s trouwens, want het inkomen uit je hoofdberoep is je vangnet! Ondertussen behoud je alle sociale rechten van je hoofdberoep als loontrekkende (betaalde vakantie, arbeidsongeschiktheid, wettelijk pensioen, enz.). De sociale bijdragen die je betaalt, zijn ook minder hoog en meestal (als je omzet lager is dan € 25.000 per jaar) hoef je niet elk kwartaal een btw-aangifte in te dienen.
Als je geen risico neemt, dan wordt het risico alleen maar groter!, Erica Jong, schrijfster
Verbrand je vingers niet …
Hoe ideaal deze situatie ook klinkt, je wil toch wat anders. Want het succes van je bijberoep gaat in stijgende lijn en je voelt je klaar om de stap naar zelfstandige in hoofdberoep te zetten. Verandert er dan iets? Ja, heel veel zelfs! Om te beginnen moet je beseffen dat je nu “je eigen baas” wordt. Je krijgt dus meer vrijheid, maar minder veiligheid. Je kan je misschien beter ontplooien, maar je draagt ook alleen de verantwoordelijkheid voor je project. Tref dus alle voorbereidingen vóór je in het diepe springt. Maak een correcte en concrete prognose van je activiteit, bedenk hoe je eventuele moeilijke periodes zal doorkomen en stel vooral een realistisch financieel plan op. Aarzel voor dit laatste zeker niet om een beroep te doen op je boekhouder of bankier …
Sociale rechten: koerswijziging!
Eerste tastbare wijziging: je sociale dekking. Door sociale bijdragen als zelfstandige te betalen, geniet je weliswaar een basisbescherming, maar je moet het wel stellen zonder de uitgebreide sociale dekking van loontrekkenden. Je moet dus grotendeels zelf je bescherming organiseren voor als er iets misloopt. Je werkgever doet dat niet langer voor jou … En met de basisbescherming van een zelfstandige geraak je niet ver! Ben je bang dat je wettelijk pensioen later onvoldoende zal blijken? Vraag dan advies over alle mogelijkheden om zelf een aanvullend pensioen op te bouwen. Wil je bij ziekte of ongeval een redelijk inkomensniveau behouden? Dat kan met een verzekering ‘gewaarborgd inkomen’, ook wel ‘arbeidsongeschiktheidsverzekering’ genoemd. Je ontvangt als zelfstandige in hoofdberoep geen vakantiegeld meer? Zet in je financieel plan voldoende geld opzij voor dergelijke extraatjes …
Pas als je zelf een stevig sociaal vangnet hebt samengesteld, kan je in alle gemoedsrust je activiteiten ontwikkelen. Op termijn is het misschien interessant om een bedrijf op te richten en je bescherming ook gedeeltelijk via je bedrijf te organiseren. Vraag ook in dat geval zeker raad aan specialisten!
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.