Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Starter? Dan is btw-vrijstelling misschien iets voor jou!

Btw-vrijstelling, welke gevolgen?

Zoals elke zelfstandige moet je diverse verplichtingen nakomen. Maar aan de btw-formaliteiten kan je alvast ontsnappen, dankzij de “belastingvrijstelling”. Interessant? Wij zetten alles op een rijtje …

 

Belastingvrijstelling

Dit is een speciaal btw-stelsel dat tot doel heeft om je administratie te vereenvoudigen. Vooral kleine ondernemingen kunnen ervan profiteren, want je jaarlijkse omzet mag niet meer dan € 25.000 bedragen. Of je actief bent als natuurlijke persoon of als vennootschap speelt geen rol. Ook belangrijk: het is een optionele maatregel. Het staat je dus vrij om te kiezen voor het normale belastingstelsel …

 

Welke gevolgen?

Het voornaamste voordeel van dit systeem is dat je administratie eenvoudiger wordt. Concreet betekent het dat je geen btw aanrekent op de facturen die je aan je klanten stuurt. Je hoeft ook geen periodieke btw-aangiften in te dienen bij de btw-administratie (elke maand of elk kwartaal). Maar daar staat tegenover, dat je de btw die jij betaalt aan je leveranciers, ook niet mag aftrekken. Logisch natuurlijk! Ten slotte zal je, ondanks je vrijstelling, wel een btw-nummer ontvangen.

 

“Bereken nauwkeurig je voordeel vóór je een belastingvrijstelling aanvraagt.”

 

Hoe ga je te werk?

Ben je een starter? Maak dan een raming van je jaarlijkse omzet en ga na of je onder de drempel van € 25.000 blijft. Als je in de loop van het jaar merkt dat je toch hoger gaat uitkomen, meld je dit gewoon aan de btw. Vanaf je volgende factuur pas je dan het normale btw-stelsel toe. Let op: dit betekent dat je aan al je prijzen btw moet toevoegen. Wat als je al een tijdje aan de slag bent en wil overschakelen op belastingvrijstelling? Neem dan de omzet van je vorige boekjaar als referentie en dien een aanvraag in bij de btw-administratie. Vermeld in elk geval op al je facturen “Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen. Btw niet van toepassing”. En je bent ook verplicht om elk jaar vóór 31 maart een klantenlisting bij de btw-administratie in te dienen.

 

Is het ook echt interessant?

Alles hangt van je situatie af. Als je een zelfstandige (in bijberoep) of een starter bent, vermijd je administratieve rompslomp en kan je eventueel interessantere prijzen hanteren (als je aan particulieren verkoopt). Maar wat als je aanzienlijke investeringen wil doen, veel leveranciers hebt en nogal wat kosten maakt? Dan kan de “belastingvrijstelling” een vergiftigd geschenk zijn, want de grote bedragen aan btw die je moet betalen, kan je dan niet aftrekken …

 

Hoe kunnen we u helpen?