Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Wat als … je personeel zou delen?

Een werknemer delen met een andere ondernemer, een oplossing voor jou?

Je wil iemand aanwerven, maar fulltime is niet (meteen) nodig. Dus wat als je die persoon met een andere ondernemer zou delen? Een “werkgeversgroepering” maakt dit mogelijk!

 

Als je activiteiten in de lift zitten, overweeg je vroeg of laat om personeel aan te werven. Maar misschien hoeft dat niet meteen een fulltimebaan te zijn (of is dat financieel nog niet haalbaar). Je zoekt bijvoorbeeld een administratief assistent(e) om je één keer per week te helpen, een IT-specialist die af en toe je informatica draaiende houdt of een verkoper op piekpomenten. Het goede nieuws is, dat ook andere ondernemers in precies dezelfde situatie zitten. Dus waarom zouden jullie je krachten niet bundelen en een “werkgeversgroepering” oprichten?

 

Werknemers delen

Bedrijven die samenwerken in een “werkgeversgroepering” (ook wel eens cosourcing genoemd) mogen één of meer werknemers (maximaal 50) in alle aangesloten bedrijven tewerkstellen. Het principe is vrij eenvoudig: de werkgevers richten een aparte juridische structuur op - dat mag een economisch samenwerkingsverband (ESV) of een vzw zijn - en die structuur treedt dan op als werkgever. De groepering stelt dus personeel ter beschikking, dat zowel bij jou als bij je collega’s-ondernemers aan de slag kan gaan. Dit houdt ook in dat alle leden hoofdelijk aansprakelijk zijn voor alle fiscale en sociale schulden van de groepering.

 

Eendracht maakt macht

 

Flexibeler werk

Dit systeem, dat in Frankrijk heel populair is, biedt veel voordelen. De belangrijkste zijn de grote flexibiliteit en beschikbaarheid van de werknemer(s), aangezien je ze kan inschakelen wanneer je ze nodig hebt. Essentieel is ook dat alle bedrijven de kosten en administratieve formaliteiten delen. De werknemers zelf krijgen een stabiele arbeidsovereenkomst en hebben afwisselend werk, dat hun competenties verbetert en hen veel ervaring laat opdoen.

 

Versoepeling van de regels

Deze formule om personeel te delen blijkt in België tot nu toe niet erg succesvol (nauwelijks een tiental structuren in het hele land). Enerzijds is lang niet iedereen op de hoogte van de mogelijkheid, anderzijds bleek het systeem bij zijn lancering in 2000 te strikt en omslachtig om de belangstelling van KMO’s op te wekken.  Maar sinds de “wet Peeters” van 5 maart 2017 verloopt de procedure veel eenvoudiger en sneller. Daardoor zou ze ook aantrekkelijker moeten worden. Geïnteresseerd? Dien dan om te beginnen een aanvraag in bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

 

Te onthouden:

  • De behoefte: mensen deeltijds aanwerven
  • De oplossing: een werkgeversgroepering
  • Voordelen
  • Situatie in België

Hoe kunnen we u helpen?