LEI-code: binnenkort verplicht voor bedrijven die beleggen
Vanaf 1 januari 2018 verplicht de wetgever rechtspersonen die beleggen om zich te identificeren aan de hand van een Legal Entity Identifier of LEI-code.
Bedoeling van deze nieuwe reglementering?
De transparantie verhogen om sneller systeemrisico's te kunnen detecteren door alle contractpartijen wereldwijd te identificeren. De betrokken partijen hebben bovendien toegang tot de Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF), waar de LEI-codes wereldwijd kunnen worden geraadpleegd.
Op welke transacties is het van toepassing?
De aan- en verkoop van financiële instrumenten die (mogen) worden verhandeld op een handelsplatform of waarvoor de toelating tot de handel is aangevraagd: fondsen, obligaties, aandelen, gestructureerde producten en trackers (ETF's, op de beurs verhandelde indexfondsen). De reglementering geldt ook voor onderliggende producten van niet-genoteerde financiële instrumenten en producten die buiten de beurs worden verhandeld. In het kader van de inwerkingtreding van de MiFID II-richtlijn moeten financiële instellingen die voor hun klanten dit soort verrichtingen uitvoeren, zich er vóór iedere transactie van vergewissen dat ze in het bezit zijn van deze LEI-code. Met andere woorden: vanaf 1 januari 2018 zijn er zonder deze code geen transacties meer mogelijk. Als je nog geen LEI-code hebt, doe je er goed aan om die snel aan te vragen.
Waar vraagt je je LEI-code aan?
De LEI-code kan tegen betaling worden verkregen bij een erkende uitgevende instantie. Elk jaar moet de code worden vernieuwd.
In België is GS 1 Belgium momenteel erkend als uitgevende organisatie. Je kan je LEI-code in enkele stappen bestellen via de website www.mylei.be. Het tarief dat GS 1 Belgium toepast is 89 euro voor de initiële aanvraag en 59 euro voor een vernieuwing.
Je kan je LEI-code desgewenst ook aanvragen bij een buitenlandse instantie, zoals:
GMEI Utility/DTCC: www.gmeiutility.org
London Stock Exchange: www.lseg.com/LEI
WM Datenservice: www.wm-leiportal.org
Verlies geen tijd en zorg ervoor dat je ook na 1 januari 2018 je beleggingsportefeuille kan blijven beheren. Vraag je LEI-code aan bij een van de uitgevende instanties en bezorg deze aan je adviseur.
Te onthouden:
- Nieuwe reglementering vanaf 1 januari 2018
- LEI, een verplichte code voor bedrijven die beleggen
- Vraag je code aan op www.mylei.be
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.