Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Je bedrijf goed overlaten aan je kinderen!

De overdracht van je bedrijf, een complexe en moeilijke operatie

De waarde van een familiebedrijf is meestal niet alleen in economische termen uit te drukken. Het lijkt dan ook logisch dat je de fakkel liever aan je kinderen doorgeeft …

 

Neem je voorzorgen en plan zorgvuldig!

Je bedrijf aan de volgende generatie overlaten is minder eenvoudig dan het klinkt. Elke situatie is anders: de rechtspersoonlijkheid van het bedrijf, het opgebouwde vermogen, wat jij zelf wil, hoe je kinderen het zien, enz. Ook voor de eigenlijke overdracht zijn er verscheidene mogelijkheden, en elke keuze heeft gevolgen. Welke oplossing is voor jou de beste? Een gouden raad in dit verband luidt: begin er op tijd aan! Je moet het hele proces zorgvuldig plannen en je mag zeker niet aarzelen om je te laten bijstaan door specialisten, zoals erkende financiële planners, gespecialiseerde advocaten, notarissen, fiscale adviseurs, enz.

 

Wie kennis niet doorgeeft, laat ze onherroepelijk verloren gaan, Romain Guilleaumes

 

Geleidelijke overdracht …

Tijdens je loopbaan heb je veel knowhow verzameld en het zou jammer zijn om die niet aan je kinderen door te geven. Gewapend met die kennis hebben zij immers meer kans om succes te boeken en het bedrijf te laten voortbestaan. De optimale oplossing bestaat er dus in dat je je kinderen stap voor stap begeleidt wanneer zij het roer zelf in handen nemen. En omdat het niet gemakkelijk is om je drukke beroepsleven plots stop te zetten, is zo’n geleidelijke overdracht ook voor jou ideaal om (gedeeltelijk) actief te blijven en een inkomen te behouden.

 

Meerdere oplossingen, geen toverformule

Je kan bijvoorbeeld een gift doen, waardoor je, onder bepaalde voorwaarden, een gunstige fiscale regeling geniet. Andere mogelijkheden? Alle aandelen in een maatschap onderbrengen. Je vertrekt dan opnieuw van een blanco blad. Of misschien is een private stichting voor jou meer aangewezen? Of wil je je aandelen ‘gewoon’ verkopen? Elke formule heeft voordelen, nadelen en valkuilen. Welke oplossing je uiteindelijk ook kiest, je hebt er alle belang bij om de bedrijfsoverdracht zo ruim mogelijk te bekijken. Hou rekening met alle aspecten: fiscale, juridische, familiale, in verband met de erfenis, … Begin in elk geval bij een nauwkeurige evaluatie van de situatie van het bedrijf en een duidelijke omschrijving van de doelstellingen en de gewenste werking van de beheersorganen.

Te onthouden:

  • Drie adviezen: wees vooruitziend, plan en laat je begeleiden
  • Geleidelijk overlaten
  • Meerdere oplossingen, geen toverformule

Hoe kunnen we u helpen?