Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Je bedrijfsverkoop in 3 stappen

Je overweegt een bedrijfsoverdracht? Hoe zorg je voor een harmonieuze transitie? En hoe krijg je de juiste prijs? Joël Lorent en Ivan Janssens, Relatiebeheerders Zelfstandigen en Ondernemingen bij Beobank, zetten je op het goede spoor.

Overdracht van uw bedrijf

1. Klaar zijn voor de overname van je bedrijf

Je bedrijf verkopen, is een ingrijpende beslissing. Voor een goede overname is het dan ook belangrijk dat je er psychologisch rijp voor bent. Twijfels en emoties kunnen leiden tot onrealistische verwachtingen die een geslaagde bedrijfsoverdracht in de weg staan.

“Voor een familiale aandeelhouder is een overname vaak een emotioneel proces”, bevestigt Joël Lorent, Relatiebeheerder Zelfstandigen en Ondernemingen. “De kandidaat-overnemer zal weinig belang hechten aan die emotionele aspecten en zal zich enkel baseren op nuchtere financiële feiten.” Je moet dus zeker zijn dat je klaar bent om je bedrijf uit handen te geven.

Als dat zo is, is het eerste wat je moet doen je bedrijf aantrekkelijk maken en de overname plannen. “Om fiscale en financiële redenen is het soms aangewezen om een bedrijfsovername voor te bereiden over meerdere jaren”, raadt Ivan Janssens aan.

Een bedrijfsovername duurt gemiddeld 1 jaar voor een eenmanszaak en maximum 3 jaar voor een holding.

Laat je in deze belangrijke voorbereidingsfase zeker begeleiden door professionals. Je accountant, advocaat en eventueel je bedrijfsrevisor kunnen je talrijke nuttige tips aanreiken.

2. Een geknipte koper vinden

Zowel intern als extern zijn er verschillende pistes. “Zie je niet meteen kandidaten in je onmiddellijke omgeving (kinderen, vennoten, medewerkers), prospecteer dan breder en benader een leverancier, een klant of zelf een concurrent”, legt Joël Lorent uit.

Aarzel niet om je plannen te bespreken met je professionele relaties, collega’s van de handelskamer of andere professionele kringen. Levert dit geen bevredigende resultaten op, dan zijn er nog altijd bedrijfsbeurzen zoals OvernameMarkt in Vlaanderen, BruTrade in Brussel en Sowaccess in Wallonië.

Maar hoe kies je uit al die mogelijke kandidaten de geknipte koper? Wat Joël Lorent betreft, moet je je drie vragen stellen: “Eerst en vooral: heeft je potentiële koper voldoende ervaring en beschikt hij over de nodige kwaliteiten om je bedrijf voort te zetten? Ten tweede: wat is zijn motivatie? En ten derde: beschikt hij over voldoende financiële middelen?”

3. De overname finaliseren

Zodra de confidentialiteitsovereenkomst is ondertekend, ontvangen de kandidaten het overnamedossier. Daarna volgen er onderhandelingen die uitmonden in officiële overnamebiedingen. Zodra je je keuze hebt gemaakt uit de verschillende biedingen, onderhandel je de waarborgen (zoals de verantwoordelijkheid bij eventuele schade) en de praktische overnameaspecten.

Het proces is afgerond na de ondertekening van de overdrachtsovereenkomst, de betaling van de overeengekomen prijs en de overdracht van de aandelen, doorgaans via inschrijving in het aandelenregister.

Dan volgt het moment om je personeel, je klanten en leveranciers op de hoogte te brengen over de overname.

Klaar voor de overname van je bedrijf?

 

  • Zoek de ideale overnemer
  • Laat je begeleiden door adviseurs
  • Onderhandel over de overname en rond ze af

Hoe kunnen we u helpen?