Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Franchise: word uw eigen baas met een sterk concept

Hoe wordt u franchisenemer?

Wilt u uw eigen baas worden en tegelijk genieten van een bewezen concept? Dan is franchise misschien iets voor u. U kan daarbij ook rekenen op Beobank en Franchise.be.

Franchise.be is een platform dat (kandidaat-)zelfstandigen in contact brengt met franchisegevers. Het vermeldt onder meer welke mogelijkheden er zijn en hoeveel eigen financiële inbreng u nodig heeft om bij een bepaald concept aan te sluiten. Beobank voegt haar expertise daaraan toe om u advies op maat te geven en voor aangepaste financiering te zorgen. U hoeft dus niet onvoorbereid de stap te zetten, zodat u de kansen op succes maximaliseert.

Over hoe een en ander verloopt, hadden we een gesprek met Nick Boury, Franchise Expert.

Wat zijn de voordelen van een franchiseformule voor beginnende ondernemers?

Het opstarten van een bedrijf wordt sterk vereenvoudigd omdat het publiek reeds vertrouwd is met het merk. De franchisenemer kan ook meteen een compleet beproefd product- of dienstenpakket aanbieden. Hij heeft bovendien het alleenrecht om de handelsnaam te gebruiken in een bepaald (verzorgings)gebied.

Tevens kan de franchisenemer terugvallen op de marketingactiviteiten van de franchisegever. Hij kan er ook terecht voor opleiding en trainingen, zowel voor hemzelf als voor zijn personeel.

Ten slotte geniet hij van de ervaringen van mede-franchisenemers.

Zijn aan een franchiseformule ook nadelen verbonden?

Doorgaans moet de franchisenemer een beperkte financiële inbreng doen. Hij hangt ook vast aan de merknaam en het concept. Hij kan dus niet zomaar alles wijzigen. Bovendien geeft hij een deel van zijn commerciële marge op voor het gebruik ervan.

Wie meldt zich het vaakst aan om franchisenemer te worden?

We kunnen de kandidaten opdelen in drie groepen. Vooreerst starters die voorheen werknemer waren en die de overstap naar een zelfstandige activiteit willen maken. Dan ondernemers die reeds een zelfstandige zaak hebben uitgebaat en op zoek zijn naar een bijkomende opportuniteit. En ten slotte heel ervaren ondernemers die een of meerdere verkooppunten van een groter franchiseconcept willen opstarten

Hoeveel eigen financiële inbreng heeft een kandidaat nodig?

Net zoals bij de lancering van een traditioneel concept is een eigen inbreng van de franchisenemer nodig. Maar hier, afhankelijk van de sector, varieert de minimum eigen inbreng maar tussen de 25 % en 35 % van de totale investering.

Welke vaardigheden worden van een kandidaat verwacht?

Dit is sterk afhankelijk van het type concept, maar in het algemeen is interesse en passie in een bepaalde branche belangrijker dan ervaring. De franchisenemer dient steeds een uitgebreid opleidingsprogramma te volgen vooraleer hij zijn verkooppunt kan opstarten.

Waarop moeten kandidaat-franchisenemers letten bij de selectie van een franchisegever?

Rendabiliteit is de ruggengraat van een win/win-model. Er moet dus genoeg winst beschikbaar zijn voor de franchisenemer, zodat hij zijn franchisekosten aan de franchisegever kan afdragen.

De kwaliteit van de opleiding is meestal eveneens recht evenredig met het succes van de franchisenemers. Ook de blijvende ondersteuning van de franchisegever vormt een cruciale succesfactor.

Als tip willen we meegeven dat bestaande franchisenemers de beste referentie check zijn om te polsen indien zij al dan niet tevreden zijn van het franchiseconcept en de franchisegever. Neem dus gerust spontaan contact met enkele van hen op.

Biedt elke franchiseformule een exclusiviteit qua regio?

Het overgrote deel wel. Het is voor de franchisenemer belangrijk om een bepaald geografisch gebied van exclusiviteit te bekomen, zodat hij in dit gebied het franchise concept tot zijn volle potentieel kan ontwikkelen. Meestal is de exclusiviteit verbonden aan een resultaatverbintenis onder de vorm van een minimumomzet of inkoopbedrag.

Zijn er verschillen tussen binnenlandse en buitenlandse formules?

De meeste binnenlandse formules kennen hun markt beter waar buitenlandse formules hun concept nog wat dienen te finetunen naar onze gewoontes. Er zijn eveneens heel wat buitenlandse formules die reeds vele jaren succesvol hun concept in de Belgische markt uitbaten en volledig zijn aangepast.

Domineren nu de harde franchiseformules of behouden ondernemers toch een ruimere vrijheid?

We evolueren meer en meer naar harde franchiseformules, net omdat de franchisegever exact weet wat de consument verwacht, met de ervaring die hij over de jaren heen heeft opgebouwd. Door de uitgebreide ondersteuning van de franchisegever kan de franchisenemer zich focussen op zijn kernactiviteiten, namelijk het uitbaten van het concept en het lokale gezicht zijn naar de klanten.

Welke trends merkt u? In welke branches komen er de jongste tijd het meest nieuwe aanbieders bij?

Concepten rond voeding blijft de populairste sector, gevolgd door retail. We merken in de laatste jaren dat diensten populairder worden.

Hebben kandidaten de mogelijkheid om een soort stage te doen om uit te maken of ze willen instappen?

Dat hangt van de franchisegever af, maar wij raden steeds heel erg aan om dit te doen. Dit geeft de kans aan de franchisenemer om even mee te draaien en te ondervinden wat het inhoudt om dit bepaalde concept dagelijks als franchisenemer uit te baten. Ook is het een opportuniteit voor de franchisegever om de kandidaat franchisenemer in de praktijk nog beter te leren kennen.

Hoe snel kunnen kandidaten hun contract stopzetten, mocht het toch niet blijken te functioneren?

Franchising is steeds een commerciële samenwerking op lange termijn. Het is dus uiterst belangrijk dat beide partijen de juiste match met elkaar hebben. Indien de franchisenemer de samenwerking toch wenst stop te zetten, moet hij dit individueel met de franchisegever bespreken en kan er al dan niet samen met de franchisegever naar een overnemer worden gezocht.

Hoeveel franchiseformules zijn er actief in België? Met hoeveel winkels?

Momenteel zijn er een 300-tal franchiseformules actief in België. Dit in tal van sectoren gaande van voeding en horeca, mode, diensten, zorg, wonen & bouw, etc.

Er zijn geen exacte statistieken over het aantal franchisenemers.

 

Bent u geïnteresseerd om franchisenemer te worden en aan te sluiten bij een beproefd concept?

Vraag dan zeker het document met de precontractuele informatie. Elke franchisegever is verplicht u dat minstens een maand voor u een eventuele samenwerkingsovereenkomst ondertekent te bezorgen. Het bevat de belangrijkste gegevens: wie is de franchisegever, hoeveel moet u investeren, hoelang loopt de overeenkomst, welke verplichtingen moet u nakomen,… Ze moeten u in staat stellen een gegronde mening te vormen.

Meer info vindt u op: https://economie.fgov.be/nl/themas/verkoop/contracten/franchise

Franchise.be biedt u daarnaast een gratis interviewservice voor kandidaat-franchisenemers:

Download de franchise startersgids.

Franchisenemer worden?

Wilt u graag de financiële kant met ons bekijken?

Afspraak boeken

Hoe kunnen we u helpen?