Europa: so far, so good
Inflatie: geen spectaculaire stijging verwacht vóór 2017
Tijdens de vorige vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) in de maand maart, werden zowel de Europese groeicijfers als de inflatie naar beneden bijgesteld. De ECB verwacht dat de inflatie tot in 2017 zal blijven dalen. Daarna zou 2018 nog een lage inflatie laten optekenen, net onder de door de ECB vooropgestelde 2%. Een eventuele stijging van de inflatie in de komende maanden zou worden afgeremd of zelfs voorkomen door een verdere daling van de olieprijzen.
In de huidige context zou de ECB, zoals voorzien, moeten doorgaan met het aankopen van staatsobligaties (kwantitatieve versoepeling of QE). Naar alle waarschijnlijkheid, zou ze haar monetair beleid tot het einde van het jaar zelfs moeten blijven versoepelen, tenminste zolang de inflatie op een zo laag peil blijft als vandaag.
Een bemoedigend macro-economisch klimaat voor Europa
Ondanks de internationale conjunctuurvertraging, doet de economie in de Eurozone het sinds eind 2013 duidelijk beter. Verschillende positieve signalen wijzen op een herstel. Denk daarbij met name aan:
• toenemende investeringen in nieuwe technologieën, automatisering en robotica ;
• lagere werkloosheid in Italië en Spanje nadat die landen hun arbeidsmarkt hervormden ;
• sinds 2014 zitten de winstcijfers van bedrijven duidelijk in de lift ;
• een hogere tewerkstellingsgraad in de dienstensector.
Portugese schuld: een downgrade te veel?
Week na week brokkelt de Portugese groei verder af. Die situatie zette drie van de vier vooraanstaande ratingbureaus (Moodys, S&P en Fitch) ertoe aan de Portugese schuld als high yield (BB+) te beoordelen. Met andere woorden: aan het rendement van de Portugese overheidsschuld blijven volgens het trio hoge risiconiveaus verbonden.
Het ratingbureau DBRS sloot zich niet bij hen aan. Op 29 april zal DBRS hieromtrent een standpunt innemen, iets waar de markten naar uitkijken. Schat ook DBRS de kredietwaardigheid van Portugal lager in, dan daalt de beleenbaarheid van Portugese waardepapieren in het kader van het aankoopbeleid (quantitative easing) van de ECB.
Om het rapport van Portugal te kunnen uitschrijven, moet DBRS de evolutie in de groei, de politieke instabiliteit en de evolutie in de begrotingsconsolidatie evalueren. Voor die verschillende criteria tekent zich voor Portugal echter een hoopvolle trend af. Zo maakt het land, volgens de laatste doorlichting van DBRS, in 2016 een veel uitgesprokener groei door dan in november 2015 en is er bovendien sprake van een min of meer stabiel beleid. Dankzij de inspanningen op het vlak van begrotingsconsolidatie, zou de overheidsschuld, tot slot, onder de 3% van het BBP kunnen zakken. Bijgevolg zou DBRS op korte termijn kunnen vasthouden aan een positieve beoordeling (investment grade) voor Portugal.
We herinneren u eraan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s, met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.