Welke boodschap heeft Amid Faljaoui voor beleggers?
Tijdens de conferentie van Beobank in Louvain-la-Neuve op 23 september kwam Amid Faljaoui, directeur van het tijdschrift Trends-Tendances, spreken over de economische...
Volgens Marc Danneels, verantwoordelijke Beleggingen en Advies bij Beobank, is het een ideaal moment om in fondsen te beleggen. Wij hadden een gesprek met hem.
De Belgische fondsenmarkt groeit
De Belgische fondsenmarkt groeide in de eerste jaarhelft van 2014 met iets meer dan 10%. Met een netto actief vermogen in beleggingsfondsen dat op het eind van het tweede kwartaal 2014 de kaap van 130 miljard euro heeft overschreden, lijkt het erop dat de Belgische belegger steeds meer voor beleggingsfondsen kiest voor het nastreven van zijn beleggingsdoelstellin-gen.
Uit een onderzoek van BEAMA, de Belgische vereniging van fondsbeheerders, blijkt dat de fondsensector in ons land vorig jaar een stevige groei kende, en die groei lijkt dit jaar zelfs nog te versnellen. In 2013 nam het in België belegd vermogen in beleggingsfondsen toe met 10,3%: in het eerste semester van 2014 versnelde die groei zelfs nog met 10,7%. Onze eerste vraag aan Marc Danneels, verantwoordelijke Beleggingen en Advies bij Beobank, lag dan ook voor de hand.
Wat is volgens u de verklaring van deze groei van beleggingsfondsen in België?
“Als we kijken naar de achterliggende motor van de groeibeweging, zien e dat de stijging in het eerste trimester van 2014 nog voor een heel groot deel verklaard werd door de koersstijgingen van de fondsen, daar waar in het tweede trimester de groei voornamelijk verklaard wordt door netto-inschrijvingen – lees ‘nieuw kapitaal’ dat zijn weg gevonden heeft naar beleggingsfondsen.
En dat laatste hoeft helemaal niet te verbazen: in een poging om economische groei te stimuleren in de eurozone heeft de Europese Centrale Bank begin juni een aantal maatregelen aangekondigd, waaronder de verlaging van de basisrente, wat zich heeft vertaald in een reeks verlagingen van de spaarrentes. Een logisch gevolg daarvan is dat alvast een deel van de 250 miljard aan spaartegoeden in België in beleggingsfondsen is ondergebracht, door beleggers die in ruil voor een zekere mate van risico, op zoek zijn naar rendement en/of regelmatig inkomen.”
Vanwaar specifiek de populariteitsstijging van beleggingsfondsen als beleggingsvorm?
“Het is eerst en vooral zo dat beleggingsfondsen in België steeds meer ingeburgerd raken. België blijft in continentaal Europa nog steeds koploper wat betreft beleggingsfondsen per inwoner met ongeveer 11.000€ per capita. Dit is toe te juichen. Een beleggingsfonds laat dan ook voor een individuele belegger een grotere spreiding van risico toe dan beleggen in individuele aandelen en/of obligaties. Bovendien wordt het aanbod aan beleggingsfondsen steeds groter, meer bepaald met beleggingsfondsen die niet ontwikkeld worden door bankgroepen.”
Hoe kies ik het fonds dat bij me past?
“Bij Beobank staat het advies op maat van de klant centraal. En die meerwaarde die we hier aan onze klanten wensen te bieden uit zich in de eerste plaats in het opstellen van een portefeuille die perfect beantwoordt aan de beleggingsdoelstellingen en de risicogevoeligheid van de klant.
Bovendien is het belangrijk om in het enorm aanbod aan beleggingsfondsen de juiste keuze te kunnen maken. Wij gaan aan onze klanten enkel de fondsen voorstellen die als beste uit de bus komen na een ver doorgedreven selectie. Wij kiezen voor kwalitatief sterke fondsen, die we volgen door een permanente screening. Daarbij is niet alleen belangrijk dat er een sterke opbrengst is in verhouding met het risico, maar vooral dat deze resultaten ook consistent zijn. Dit maakt van onze Premium Funds Selection dan ook de ‘beste’ keuze van beleggingsfondsen op de markt.”
Hebt u specifieke vragen over uw beleggingen?
Maak dan een afspraak met uw beleggingsadviseur in uw Beobank agentschap.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.