Welke boodschap heeft Amid Faljaoui voor beleggers?
Amid Faljaoui kent de economische situatie als directeur van de Franstalige tijdschriften van Roularta en als economisch commentator op de RTBF. En die ervaring kwam van pas als spreker op de conferentie van Beobank op 23 september. Zijn boodschap aan beleggers? Optimisme voor de lange termijn, maar blijf voorzichtig.
Het ergste is achter de rug
Amid Faljaoui: “Het ergste van de crisis is gelukkig achter de rug, maar de secundaire effecten laten zich nog voelen. Volgens de berekeningen van Carmen Reinhart en Kenneth Rogoff (twee bekende Amerikaanse economen) hebben we minstens 8 jaar en 4 maanden nodig voor het BBP per capita op hetzelfde niveau komt als voor de crisis. Als we september 2008 als vertrekpunt nemen, komen we aan het einde van de tunnel in 2017."
Het gaat echter over een theoretische berekening die vooral opgaat voor de VS. Wat betreft de eurozone is er volgens het IMF een kans van 40% op een derde recessie.
Een matige groei
De directeur van Trends-Tendances waarschuwt wel dat we niet dezelfde fouten mogen maken als we de crisis achter ons laten. “Zoals de verantwoordelijke voor Amundi (een van de fondsenhuizen die samenwerken met Beobank) uitlegt, heeft de Europese groei de opkomende landen in beweging gezet. Na een tumultueuze periode kunnen deze landen het hoofd weer boven water houden. Wij hebben onze groei gekocht op krediet en zitten nu met torenhoge schulden. We kunnen er dus vanuit gaan dat de komende 5 tot 10 jaar de groei zwak blijft en de rente laag.”
Amid Faljaoui, bij wie het optimisme in het DNA is ingebakken, voegt daar nog aan toe: “De Belgische situatie is moeilijk, maar het ergste is achter de rug, we zitten niet meer met immens hoge rentevoeten en een lage kredietwaardigheid zoals in 2010. Onze overheidsschuld begint weer aanvaardbaar te worden voor beleggers. In 2010 leende de staat aan 6%. Vandaag staat de rente van lineaire obligaties (OLO’s) met een looptijd van 10 jaar op 1,33%. Voor een looptijd van 3 maanden staat de rente zelfs negatief. Er zit echter een addertje onder het gras bij deze interessante omstandigheden voor het financieren van onze overheidsschuld. De druk zou immers van de ketel kunnen worden gehaald bij de federale en regionale regering(en) om de noodzakelijke economische hervormingen door te voeren."
Is het einde van de euro ‘te duur’?
Ook in Europa is er verbetering op komst. Een voorbeeld? “De bankunie heeft haar nut bewezen in Portugal. Deze financiële hervorming is de belangrijkste van de afgelopen 20 jaar. De problemen van de Banco Espirito Sancto hebben geen catastrofale gevolgen gehad.
De euro is ook eindelijk gedaald. Dat is positief, maar de daling moet minstens een of twee jaar duren. De ECB heeft de rentevoeten zelfs laten dalen om de economie te stimuleren en de euro minder aantrekkelijk te maken ten opzichte van de dollar. Importeren wordt dan wel duurder, maar zo halen we ook meer inflatie binnen en dat is goed nieuws voor de eurozone die riskeert in een periode van deflatie terecht te komen."
De eurozone werd verder niet meer aangevallen door de financiële markten zoals in de periode 2008-2011. Maar diezelfde financiële markten zijn vandaag ongerust over de zwakke economische groei en over het feit dat de ECB de Europese kredietmarkt niet op gang lijkt te kunnen brengen. Europa moet vooral leren om zijn perspectieven aan te passen.
Volgens het IMF wordt China de grootste economie eind 2014. "Wij moeten dus stoppen met navelstaarderij en maatregelen beginnen nemen om niet achterop te hinken in de wereldwijde groei.” Maar Europa heeft nog troeven en is niet per se gedoemd tot verval.
De Amerikaanse locomotief
Economisch gezien is de VS veerkrachtiger dan wij. Ze komen dan wel sneller terecht in een crisis, maar ze geraken er ook sneller uit dan de Europeanen. In de VS heeft de rating van Standard & Poors de historische grens van 2.000 punten bereikt.
“Als de Amerikaanse acties goed uitdraaien, is dat omdat de economie heropleeft. Het succes is vooral te wijten aan nieuwe technieken om schaliegas te winnen, waardoor de energieprijzen laag blijven. Bovendien zijn de semestriële resultaten van de best presterende Amerikaanse bedrijven beter dan verwacht. Toch is er ook een minpunt… de volumes blijven beperkt en veel beleggers reageren afwachtend. De echte vraag is of de rating van Standard & Poors nog gaat stijgen voor de VS. Morgan Stanley denkt dat de rating door het plafond gaat schieten naar 3.000 punten en hij merkt ook op dat de wereldwijde groei niet synchroon verloopt. Het ritme van het herstel verschilt in bepaalde delen van de wereld. Toch moet er niet gevreesd worden voor een oververhitting.”
Maar opgelet: als de VS een herstel van 2% laat optekenen, staat het nog ver van de 4 tot 5% groei van voorgaande exits uit de recessie. Het huidige herstel is dus niet enkel fragiel, maar ook zeer slapjes. Door gezond verstand toe te passen hebben de beurzen wat extra zuurstof gekregen in de maand oktober. De grootste optimisten komen tot de conclusie dat dit het goede moment is om de meest stabiele en goed presterende effecten van de hand te doen. Op voorwaarde dat dit voorzichtig gebeurt met oog op de lange termijn.
Vragen over uw beleggingen ?
Maak een afspraak met uw Beobank-adviseur in uw agentschap.
Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.