De batterij van je elektrische auto opladen: waar en hoe doe je dat?
Hou niet alleen rekening met het rijbereik van je elektrisch voertuig, ook het opladen van de batterij is een belangrijk criterium. Hoe doe je dat en waar kan het?
Als je overstapt op een 100% elektrische auto verandert er veel. Rijden wordt aangenamer, je impact op het milieu verkleint, de luchtkwaliteit verbetert … en “tanken” gaat heel anders. Even de voedingskabel inpluggen om de batterij op te laden en je bent klaar. Maar waar doe je dat? Er zijn meerdere mogelijkheden.
Gewoon thuis opladen
Eigenlijk is er weinig verschil tussen je elektrische auto of je smartphone opladen. Een klassiek stopcontact, meer heb je niet nodig … behalve een flinke portie geduld, want pas na ongeveer tien uur is de batterij vol. Bovendien moet je elektriciteitsinstallatie thuis geschikt zijn, anders kan er oververhitting optreden. Gelukkig bestaat er een betere oplossing om thuis te laden.
Installeer een Wallbox in je garage
Om thuis veiliger, efficiënter en op termijn ook voordeliger op te laden, is de installatie van een Wallbox in je garage een goed idee. Waarom is dit veiliger? Door de aparte toevoerleiding en het specifieke stopcontact vermijd je oververhitting. Het opladen verloopt ook efficiënter, omdat gewoonlijk vier tot zes uur voldoende is voor een volle batterij. Je kunt het opladen programmeren, bijvoorbeeld tijdens de daluren. Je laadt op tegen een lager tarief dan aan de openbare laadpalen, maar je moet natuurlijk wel de Wallbox afschrijven (gemiddeld zo’n 1.300 euro).
Openbare laadpalen
Ook een openbare laadpaal is een voor de hand liggende mogelijkheid. Hoewel er in België minder laadpalen staan dan in onze buurlanden, komen er voortdurend bij. Ook aan een laadpaal is je batterij vol na vier tot zes uur. Hoe vind je een laadpaal? Onder andere de apps ChargeMap en Plugsurfing zijn heel handig. Sommige bedrijven bieden hun medewerkers de mogelijkheid om hun auto tijdens de werkuren op te laden. Die installatie is meestal krachtiger, zodat je op minder dan twee uur weer vertrekkensklaar bent.
Snellaadpalen in tankstations
In een tankstation is je batterij het snelste vol. Daar staan snellaadpalen en die klaren de klus op minder dan 30 minuten. Die tijd heb je sowieso nodig om tijdens een langere rit even halt te houden voor een koffie of een snelle hap. Op dit punt presteert niemand beter dan Tesla met zijn ”superchargers”, natuurlijk exclusief voorbehouden voor zijn eigen auto’s. De volgende generatie van die Tesla-snellaadpalen zou zelfs niet meer dan enkele minuten nodig hebben!
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.