Welke steun helpt Vlaamse bedrijven door de coronacrisis?
Update 21/06/21 - Terwijl covid-19 roet in het eten gooit, lijken de steunmaatregelen wel een hutsepot. Maar onze uitleg maakt alles weer helder!
Voelt u de impact van de gezondheidscrisis? Aarzel dan niet om gebruik te maken van de gewestelijke steunmaatregelen. De volgende mechanismen zijn van kracht in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
De meeste financiële premies in Brussel – zowel de regelingen die in maart-april werden ingevoerd, als de maatregelen van oktober-november 2020 – werden eind 2020 stopgezet. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de premie van 1 500 euro (per vestigingseenheid) voor de zogeheten “niet-essentiële” handelszaken die tussen eind oktober 2020 en maart 2021 moesten sluiten. Deze premie werd in februari 2021 ingevoerd. Hij kon in een tweede fase oplopen tot 5 000 euro. Een andere afgeschafte maatregel is de bijkomende steun van 2 000 euro die de Stad Brussel verleende aan restaurants, cafés, bars en discotheken.
Maar gezien de situatie maakte de Brusselse regering een nieuwe enveloppe van 111 miljoen euro vrij om de bedrijven in de hoofdstad te steunen. In de praktijk komt de steun hierop neer:
Loopt er nog een aanvraag van u? Aarzel dan niet om de vordering van uw dossier te raadplegen op de website van de gewestelijke overheid. Bovendien kunt u nog steeds de klassieke premies van de Brusselse overheid aanvragen.
Ook de “huurmaatregel” werd opnieuw uitgebreid, tot 15 november. Ondernemers die huren kunnen nu rekenen op een lening van maximaal 75 000 euro om hun handelshuur te dekken en de terugbetalingstermijn kan oplopen tot 5 jaar.
Een gezonde cashflow is meer dan ooit cruciaal. Daarom heeft finance&invest.brussels, dat in de hoofdstad bedrijven financiert, opnieuw meer middelen gekregen om kredieten te blijven toekennen op maat van de huidige behoeften van KMO’s (naast zijn gewone producten).
Sinds de eerste lockdown werden er nog andere steunmaatregelen genomen:
U hoeft trouwens maar één nummer te onthouden: de website 1819. Alle ondernemers in Brussel kunnen terecht op deze portal!
Opgelet: Deze publicatie is een algemene presentatie van de steunmaatregelen die door de verschillende overheidsinstanties zijn genomen in het kader van de crisis als gevolg van het coronavirus, gebaseerd op de beschikbare informatie. Het is geen persoonlijk advies. De maatregelen kunnen veranderen of een andere reikwijdte hebben, afhankelijk van de interpretatie van de autoriteiten. Aarzel niet om persoonlijk advies in te winnen bij instellingen of professionals die gespecialiseerd zijn in de gebieden die voor u relevant zijn.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.