Minimale kennis bedrijfsbeheer, een must voor starters!
Starters moeten onder andere bewijzen dat ze iets van bedrijfsbeheer kennen. Hoe geraak je zonder kleerscheuren door die test?
Misschien ken je het boek “ Rich Habits: The Daily Success Habits Of Wealthy Individuals” van Thomas Corley? Eigenlijk is het gewoon het zoveelste boek met “tips om snel rijk te worden”, maar er zit wel een interessant idee in: 88% van de gefortuneerden zegt dat ze boeken lezen om hun positie te verbeteren! Het is dan ook geen toeval dat iemand als Bill Gates beweert dat hij al heel lang elk jaar een vijftigtal boeken leest. Voor de oprichter van Microsoft zijn boeken zelfs zijn belangrijkste studiemateriaal. Weet je wat Elon Musk antwoordt als je hem vraagt waar hij een raket leerde bouwen? “Ik lees boeken”!
De boodschap achter al deze voorbeelden (er staan nog tientallen andere in het boek) is deze: ook als je een topondernemer bent, moet je nog bijleren. Toch aarzelen veel KMO’s en ondernemers om in hun leven en in hun bedrijf voldoende ruimte te scheppen voor bijscholing. Uit tijd- of geldgebrek of gewoon omdat ze niet doorhebben hoe belangrijk levenslang leren is. Nog niet overtuigd? Wij geven je nog enkele goede redenen om je eigen werk en dat van je medewerkers in vraag te stellen en steeds verder te verbeteren.
In de ondernemerswereld hoor je vaak dat ook mislukkingen belangrijk zijn om het achteraf beter aan te pakken. Dat klopt! Maar wie op zijn gezicht gaat, kan zich ook lelijk pijn doen. Je verliest tijd, je geld gaat in rook op en je motivatie duikt naar beneden! Je bijscholen betekent valkuilen leren vermijden en je doelstellingen sneller bereiken.
In onze samenleving evolueert alles bliksemsnel. Je klanten en concurrenten veranderen voortdurend. De concurrentie is bikkelhard. Gelukkig beschikken we nu ook over veel meer kennis. En dat is vooral aan het internet te danken! Het biedt ons een soort universele encyclopedie, die veel gemakkelijker up-to-date blijft dan de dikke naslagwerken van vroeger. Maar ook het aantal boeken over de meest diverse onderwerpen is pijlsnel gegroeid. Wil je bijblijven? Volg dan de evolutie in je sector op de voet. Wil je innoveren? Voer dan een grondig onderzoek naar de manieren om te produceren, te beheren of te verkopen.
Je schrijft je in voor een opleiding over de digitale transformatie bij KMO’s, voor bedrijfsleiders. Een uitstekend idee! Je wil dat de inhoud specifiek is aangepast aan jouw realiteit als ondernemer, je stelt vragen en je deelt je twijfels met anderen. Je ontmoet andere bedrijfsleiders, die met dezelfde vragen en uitdagingen worstelen als jij. Je steekt veel op van die gesprekken, die je verrijken als mens en als vakman. Bovendien leveren al die ontmoetingen met je collega’s en met de experts die les geven interessante nieuwe namen op voor je adresboekje.
Millennials zijn leergierig en willen zich levenslang blijven ontwikkelen. Werknemers geven tegenwoordig vaak zelf aan dat bijscholing en nieuwe werelden ontdekken doorslaggevend zijn voor hun welzijn op het werk. Wacht dus niet tot jouw mensen deze eis op tafel leggen en stel zelf een vormingsplan op dat beantwoordt aan hun verwachtingen en behoeften. Meteen heb je ook een extra argument om sollicitanten aan te trekken. En hoe vergroot je de kansen op succes van deze aanpak? Door zelf het goede voorbeeld te geven!
Laat je niet verlammen door onplezierige herinneringen uit je schooltijd. Toen was je “gedwongen” om in de klas te zitten, nu kies je er zelf voor om bij te leren, zodat je betere resultaten boekt. Je houdt zelf duidelijke doelstellingen voor ogen … Die andere ingesteldheid maakt een wereld van verschil. Vooral omdat ook de lesmethodes veranderd zijn, onder andere onder impuls van nieuwe technologieën, innoverende leermethodes en cursussen die veel beter aansluiten bij de realiteit.
Alles hangt af van je verwachtingen en behoeften. Er zijn twee grote mogelijkheden:
Durf honderd keer opnieuw te beginnen!
Nicolas Boileau
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.