Kun je de volatiliteit van je beleggingen voorspellen?
De volatiliteit van je beleggingen voorspellen is helaas niet mogelijk, maar je kunt er wel op leren anticiperen. Hier vind je een overzicht van de verschillende...
In een ‘bull market’ schatten beleggers de toekomst optimistisch in (soms zelfs iets te optimistisch – denk bijvoorbeeld aan de internetzeepbel of ‘dot-com bubble’ die begin 2000 uit elkaar spatte). De koersen stijgen en er tekent zich een duidelijke opwaartse trend af. Vandaar ook de term ‘bull market’: stieren bewegen hun hoorns opwaarts wanneer ze aanvallen. Officieel is er pas sprake van een ‘bull market’ als de markt minstens 20 procent toeneemt in waarde.
Omgekeerd hebben beleggers tijdens een ‘bear market’ geen vertrouwen in de toekomst. Een neerwaartse trend tekent zich af. Net zoals een beer zijn prooi aanvalt door met zijn klauwen naar omlaag uit te halen, blijven de aandelenprijzen maar dalen. Een ‘bear market’ is pas officieel zodra de markt 20 procent of meer in waarde is gedaald.
‘Bull market’ en ‘bear market’ zijn begrippen die worden gebruikt voor zowel aandelenmarkten als andere ‘securities’ zoals obligaties. Toch is het verkeerd om te denken dat de markt zich altijd ofwel in de ene ofwel de andere staat bevindt. Beleggers gebruiken de termen ‘bullish’ en ‘bearish’ ook wanneer koersen afzonderlijk een stijgende of dalende trend volgen. In dat geval slaan de termen niet terug op de markt in het algemeen.
‘Bull’ en ‘bear markets’ vallen vaak samen met het beginstadium van een nieuwe economische cyclus. ‘Bull markets’ worden geassocieerd met het begin van een sterke economie, wanneer de werkloosheidsgraad laag is, consumenten meer geld uitgeven en bedrijven dus meer winst maken. Omdat mensen op zulke momenten veel vertrouwen hebben in de economie, drijven ze de markten (onbewust) op. Zo stijgt de prijs van effecten meestal nog voordat het bbp begint te groeien. Kortom, een bull market is vaak een eerste teken van het begin van een veel bredere groeifase. Een ‘bear market’ is daarentegen vaak een teken aan de wand dat de economie aan het vertragen is, wat tot een recessie kan leiden. De prijzen van effecten dalen meestal vóór dat het bbp begint te krimpen.
In theorie is een ‘bear market’ een goede moment om te beleggen, want dan staan de prijzen laag genoteerd. Een ‘bull market’ is dan weer een beter moment om te verkopen, al loont het de moeite om daar nog even mee te wachten wanneer de markt zich nog in een heel prille fase bevindt.
Jammer genoeg is een ‘bear’ of ‘bull market’ meestal al volop aan de gang of voorbij wanneer experts een van de termen in de mond beginnen te nemen. Kortom, niemand kan precies voorspellen in welke richting de wind zal waaien. Wel passen beleggingsexperts zogenaamde ‘stock picking strategies’ toe om zo goed mogelijk op de evolutie van de markt te kunnen anticiperen.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.