Kun je de volatiliteit van je beleggingen voorspellen?
Volatiliteit kan je beste vriend of ergste vijand zijn. Maar zonder volatiliteit geen beurs! De volatiliteit van je belegging voorspellen is helaas niet mogelijk, maar je kunt er wel op leren anticiperen. Hier vind je een overzicht van de verschillende factoren die de volatiliteit van de beurs bepalen.
Economische risico’s
Inflatie, veranderende rentevoeten, economische stagnatie of groei, … kunnen op heel korte en lange termijn volatiliteit veroorzaken.
Marktrisico
Marktrisico is het risico dat een volledige markt (bv. de technologiemarkt, de textielmarkt of de aandelenmarkt in het algemeen) verliezen lijdt. Marktrisico loop je altijd, omdat prijzen elke dag kunnen veranderen en de beurs daar altijd op zal reageren. Het type risico dat je loopt, is afhankelijk van de activaklasse en de sector waarin je hebt geïnvesteerd. Zo is bijvoorbeeld valutarisico het risico dat je hebt om geld te verliezen door een veranderende wisselkoers.
Landenrisico’s
Politieke ontwikkelingen (de verkiezing van een nieuwe president, een oorlog die uitbreekt, …) komen een land niet altijd ten goede. Van de ene dag op de andere kunnen de valuta of economie van een land beginnen onderdoen voor die van andere landen.
Bedrijfsspecifieke risico’s
Dit type risico omvat alles wat een ongunstig effect kan hebben op de winstgevendheid van een bedrijf. Een nieuwe CEO, een concurrent die het onverwacht veel beter doet, de cashflow die in het gedrang komt door wanbetalers, … Ook de kapitalisatie van een bedrijf – hoe het eigen vermogen is opgebouwd en wat de verhouding met vreemd vermogen is – speelt een grote rol.
De volatiliteit van je activa evalueren
Het mag dus duidelijk zijn: zonder glazen bol kun je de volatiliteit van activa onmogelijk voorspellen. Maar beleggingsexperten kunnen wel een gefundeerde inschatting maken. Dat doen ze op basis van de standaarddeviatie die ze berekenen aan de hand van de historische evolutie van de activa in kwestie. Zo lanceerde het European Securities and Markets Authority (ESMA) in 2009 de SRRI of Synthetic Risk and Reward Indicator.
Wat is de SRRI?
De SRRI (Synthetic Risk and Reward Indicator) geeft op een schaal van 1 tot 7 weer hoe volatiel fondsen zijn. Het gaat om schattingen op basis van de prestaties van een fonds gedurende de voorbije vijf jaar. Hoe hoger de SRRI-score, hoe meer volatiliteit er wordt verwacht en hoe hoger het risico dat met het fonds wordt geassocieerd. Fondsen met een score van 1 hebben een verwachte volatiliteit tussen 0 en 0,49 %. Fondsen die een 7 scoren op de SRRI-schaal, hebben een verwachte volatiliteit van 25 % of meer.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.