Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Phishing, smishing, valse webpagina's, identiteitsfraude, social engineering, … er zijn veel verschillende oplichtingstechnieken. Phishing is de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit. Ontdek hier welke andere soorten fraude bestaan. 

 

Welke soorten fraude en oplichterij zijn er?

Phishing en Smishing

Bij phishing hengelen fraudeurs naar uw geheime bankgegevens via e-mail en bij smishing doen ze dat via sms. Fraudeurs doen zich voor als een financiële instelling of ander bedrijf. En nadat ze u een verhaal op de mouw hebben gespeld, vragen ze uw bankgegevens en bankcode. Het is raadzaam om geen gebruik te maken van zoekopdracht via Google, Bing..., maar om rechtstreeks www.beobank.be in de adresbalk in te typen en op te slaan in uw favorieten.

Phishing via telefoon

Fraudeurs bellen u op en vragen uw toegangscode, uw digipasscode of de sms-bevestigingscode om een banktransactie te kunnen doen via internet. Of de fraudeur vraagt uw gegevens in te geven op een frauduleuze website. Sommige fraudeurs sturen ook eerst een e-mail waarin ze het slachtoffer vragen een nummer te bellen om een probleem op te lossen. 

Fraude bij online aankopen

De fraudeurs stellen zich voor als werknemers van grote merken en bieden hun producten of diensten aan. Ze vragen om het afgesproken bedrag ofwel onmiddellijk te betalen ofwel nadien via overschrijving. Van zodra de betaling is verricht, verdwijnen de contactgegevens van de website. Het komt ook voor dat slachtoffers de controle over hun pc geven aan fraudeurs die dan software installeren.

Card trapping

Fraudeurs kopiëren hier niet de gegevens van de kaart, maar ze zorgen ervoor dat de kaart komt vast te zitten in de geldautomaat. Wanneer u weggaat om bijvoorbeeld hulp te halen, slaan ze toe en recuperen ze de kaart. En ze kijken hoe u uw geheime code invoert. Neem dan direct contact op met Card Stop.

Geldezels

Geldezels werken als tussenpersoon voor fraudeurs. De fraudeurs zetten geld op de rekening van de geldezel. Beide partijen maken zich zo schuldig aan illegale transfers. Dit gebeurt met gelden van criminele origine.

Social engineering

Oplichters doen zich voor als een vriend of ver familielid, benaderen u via sms, een Whatsapp-bericht of de sociale media (Facebook, Instagram, Twitter, …) en vragen u bijvoorbeeld om geld over te schrijven voor een “lening”.

Hoe kunnen we u helpen?