Zuurstof voor Europa
Kwantitatieve versoepeling, een zwakkere euro, dalende olieprijzen per vat: zal de Europese economie heropleven? Yves-Michaël Kazadi is bereid dat te geloven. Hij bekijkt 2015 positief.
Yves-Michaël Kazadi is Investment Analist bij Beobank. In die hoedanigheid volgt hij grote macro- en micro-economische indicatoren van zeer nabij op.
De groei op het Europese vasteland is zwak. Zelfs al enkele jaren nihil. Het gevolg: landen halen de broekriem aan met flinke besparingen. Maar 2015 zou wel eens een overgangsjaar kunnen zijn. "Onze analisten zien meerdere redenen om optimistisch te zijn", zegt Yves-Michaël Kazadi, Investment Analist bij Beobank. "Eerst en vooral zijn de besparingen al minder streng aan het worden. Ten tweede stellen de landen die een aantal hervormingen doorgevoerd hebben, een geleidelijk positief effect vast op de groei en de werkloosheid."We verwachten bovendien een groei van 1,3% in de eurozone en 1,5% in Duitsland.
Een andere bepalende factor: Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft woord gehouden. "In januari kondigde hij een kwantitatieve versoepeling aan om de heropleving te stimuleren. Dat programma is zeer overtuigend. De ECB heeft beslist om tot in september 2016 per maand 60 miljard euro staats- en privéschuld op te kopen. Daarmee pompt ze heel wat zuurstof in de economie."
Dat zou de kredietcyclus kunnen omgooien. Van 2008 tot 2014 heeft de kredietgroei bijna volledig stilgelegen. Gezinnen betaalden hun schulden af en bedrijven verlichtten hun leenlast. "Maar het initiatief van Mario Draghi wil banken dwingen om aan gezinnen en bedrijven te lenen. Wat de consumptiemachine opnieuw in gang zou moeten zetten."
Tot slot is er de zwakkere euro, die van 1,37 euro per dollar naar 1,15 of 1,16 is gezakt. Wat dan weer een meevaller is voor exportbedrijven. "Dat is een andere bepalende factor. In Europa heeft de markt al goed gereageerd op de daling van de euro. Zeker als we merken dat in de VS de groeicijfers van het BBP in het vierde kwartaal de verwachtingen niet inlossen."
Enkele bedreigingen
Toch is er een 'maar'. In de nabije toekomst is beleggen in Europa zeker niet zonder risico. "Het belangrijkste is deflatie. Een fenomeen dat door de dalende olieprijzen nog kan verergeren. Maar onze analisten blijven er vertrouwen in hebben: de geldinjectie in de economie zou een prijsstijging moeten veroorzaken. Een andere bron van onzekerheid is Griekenland. "Onze analisten denken dat er voor 2015 een financieel akkoord uit de bus zal komen. Het valt af te wachten hoe Griekenland haar schuld zal heronderhandelen in juni. Ze blijven alvast optimistisch. Al zal Athene nog wat woelige watertjes moeten doorzwemmen."
Landen met het grootste potentieel
Welke landen zijn voor beleggers interessant? "Spanje is het land dat als eerste van de nieuwe situatie zal profiteren", zegt Yves-Michaël Kazadi. "De indexen zijn goed, er is groei en de werkloosheid – die hoog blijft – is geleidelijk aan het dalen."
Ook Italië heeft baat bij de maatregelen van de Europese Centrale Bank. "De hervormingen missen hun doel niet. Ook al zijn de resultaten momenteel niet verbluffend, de wil om te veranderen is er."Ierland komt er al goed uit. Zijn schuld is al geslonken, net als het tekort dat in 2015 tot onder de 3% zou moeten duiken. Het BBP stijgt, de werkloosheid daalt aanzienlijk en we merken een heropleving van de detailhandel.
Achter een aantal landen staan er nog vraagtekens. Portugal heeft nog altijd nood aan financiering van het IMF. "Toch merken we dat de kwaliteit van de schuld momenteel geen grote bekommernis is van ratingbureaus", beklemtoont Yves-Michaël Kazadi. Duitsland zal niet enorm gestimuleerd worden door de monetaire versoepeling en door de dalende euro omdat het zich goed kan vinden bij een sterke munt. Frankrijk profiteert direct van de dalende olieprijs en de zwakkere euro. "Maar daar blijven de overheidsuitgaven dan weer zorgwekkend. De staatsschuld weegt met zijn volle gewicht op de Franse economie."
Bloeiende sectoren
Beleggers kijken best uit naar Europese exportbedrijven of cyclische bedrijven die van de goedkopere euro profiteren, meent Yves-Michaël Kazadi. "Een aantal voorbeelden zijn de biersector, de industrie, de horeca,… De luchtvaart- en automobielsector hebben de conjunctuur al goed benut. "De analist van Beobank raadt ook aan om opportuniteiten te zoeken in perifere eurolanden, zoals Italië of Spanje. Daarmee bedoelt hij: middelgrote bedrijven die een vitale speler in hun sector zijn. "Denk ook aan lokale spelers die van een heropleving in hun markt zullen profiteren en alle bedrijven die zich tot de consument richten. Ook de bankensector, die sinds 2008 veel geleden heeft, zal van de kwantitatieve versoepeling profiteren."Tot slot zouden de bedrijven in de energiesector moeten profiteren van een hernieuwde interesse in het tweede deel van het jaar omdat ze oververkocht zijn en hun waarderingen aantrekkelijk zijn op langere termijn.
Kwantitatieve versoepeling
De kwantitatieve versoepeling of quantitative easing, is een monetair beleidsinstrument voor centrale banken. Zo koopt de Europese Centrale Bank de financiële activa van banken, doorgaans staats- en bedrijfsobligaties. Met dit verse geld kunnen banken dan nieuwe leningen toekennen, zodat er een grotere geldhoeveelheid in de economie circuleert. Tegelijkertijd doet de stijgende vraag naar obligaties van de ECB automatisch hun waarde toenemen en dus hun rendement dalen. Daardoor kunnen staten en bedrijven zichzelf goedkoper financieren. Aan het eind van de rit zal dit mechanisme consumenten en beleggers ertoe aanzetten om het geld van hun slapende rekeningen te gebruiken door te consumeren of te beleggen.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.