Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Pas na de staatsbon op voor de opportuniteitsval

Door Marc Danneels, Chief Investment Officer

staatsbon investissement

Tekende je vorig jaar in op de staatsbon op één jaar? Dan weet je dat je in september nog een belangrijke keuze wacht: hoe laat je je geld nadien verder optimaal opbrengen? Die vraag legden we voor aan Marc Danneels, Chief Investment Officer bij Beobank.

In oktober 2022 zaten we met een torenhoog economisch probleem. De inflatie in de eurozone bereikte die maand haar hoogste peil: 10,6%, nadat in juli 2022 de inflatie ook al in de VS had gepiekt, met 9%. In de hoop de inflatie te temperen, verhoogden de Europese en Amerikaanse centrale banken hun beleidsrentes. Met het gewenste resultaat. “En dus verwachten we dat ze de komende maanden hun beleidsrentes weer (verder) verlagen”, zegt Marc Danneels, Chief Investment Officer bij Beobank. 

“Wanneer precies? Dat is niet duidelijk, want de Europese inflatie ligt nog altijd te hoog. De Europese Centrale Bank houdt dan ook allerlei zaken in het oog, vooraleer ze tot een volgende rentedaling overgaat. Ze volgt onder meer de aanpak van de Amerikaanse centrale bank op. Waarschijnlijk zal die pas in september voor het eerst zijn beleidsrente verlagen, waarna de ECB weer volgt. Maar dat de beleidsrentes verder afnemen, is zeker.”

Waarom moet je dat weten?

“Als de centrale banken hun beleidsrentes verlagen, wordt lenen bij de bank mogelijk weer goedkoper. Omgekeerd kunnen rentedalingen bij de centrale banken een tendens inluiden waarmee je weer minder interest krijgt op spaarproducten”, waarschuwt Marc Danneels.

“De vraag is dan ook of het straks in september opportuun is om je geld louter op eerder monetaire producten te plaatsen, tegen een vrij korte looptijd, zoals een termijnrekening van een jaar. Want daarna moet je je kapitaal opnieuw plaatsen, naar alle verwachtingen tegen een lagere rente. Pas na de staatsbon dus op voor die opportuniteitsval.”

Wat doe je beter?

“Zet gerust een deel van je geld op spaar- en termijnrekeningen, maar kijk ook of er geen oplossingen zijn waarmee je de hogere opbrengst van vandaag gedurende een langere looptijd kan vastpinnen. Bijvoorbeeld via obligatiefondsen. Of misschien wel via aandelenfondsen, voor wie op langere termijn wil en kan beleggen.”

“Daarvoor bieden we bij Beobank de nodige oplossingen. Natuurlijk zeer competitieve spaar- en termijnrekeningen, maar ook tak21-spaarverzekeringen met kapitaalbescherming, een gewaarborgde rentevoet en mogelijk een belastingvoordeel. Of kwaliteitsvolle beleggingsfondsen voor elk type belegger en elke financiële doelstelling, optimaal gespreid in aandelen en obligaties, mét persoonlijk advies.”

Meer weten?

Ontdek onze aanpak

Hoe kunnen we u helpen?