Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Overnemerschap is ook ondernemerschap!

Overnemerschap, een andere manier van ondernemen

En waarom zou je geen bestaand bedrijf overnemen, in plaats van zelf een start-up van nul te ontwikkelen? Het overnemerschap is het overwegen waard! Aarzel je nog? Een overname biedt nochtans volop kansen …

 

Het exacte aantal over te nemen bedrijven is moeilijk te ramen, maar meestal gaat men ervan uit dat in het volgende decennium ruwweg één bedrijf op drie te maken krijgt met de overnameproblematiek. En inderdaad, het aantal zelfstandigen tussen 55 en 65 jaar blijft maar toenemen …

 

Waarom jij niet?

Vanuit jouw standpunt is een overname vooral interessant om je risico’s te beperken, aangezien je niet van een wit blad vertrekt! De overnemer krijgt immers de teugels in handen van een bedrijf dat al beschikt over producten of diensten, een zekere knowhow, markten, klanten, leveranciers, een interne structuur en bovendien (en vooral) onmiddellijke inkomsten. En zo’n bedrijf heeft waarschijnlijk ook al zijn “kinderziektes” doorgemaakt … Deze hele voorgeschiedenis speelt in jouw voordeel. Vooral omdat je rustig de situatie kan analyseren en op die basis je eigen (groei)plannen opstellen.

 

Voor wie niet weet waar hij naartoe wil, is de wind nooit gunstig, Seneca

 

De addertjes onder het gras

Om te beginnen moet je beseffen dat een overnameproces veel tijd in beslag kan nemen. Eerst moet je bepalen welk type bedrijf je wil overnemen en dan het bedrijf in kwestie opsporen. Dient de zeldzame parel zich aan? Licht het bedrijf dan helemaal door om geen kat in een zak te kopen. Dan volgt de financiële inschatting: hoeveel is het bedrijf in kwestie waard? Geen gemakkelijke opdracht … Ben je na lange onderhandelingen klaar voor de deal? Dan moet je nog de overdracht concreet regelen, met alle juridische, financiële en communicatieaspecten die erbij horen. Een andere uitdaging in verband met overnames is van financiële aard, want je zal hoogstwaarschijnlijk heel wat kapitaal nodig hebben. Toch krijg je misschien vlotter toegang tot financiering dan je denkt, aangezien het bedrijf al heeft bewezen hoeveel het opbrengt. En vaak kan je ook bij het Gewest steun vinden voor een overname …

 

Laat je bijstaan!

Aan het overnemerschap zitten enkele belangrijke sociaal-economische aspecten vast. Wie een structuur nieuw leven inblaast, redt de werkgelegenheid en beschermt vaak ook een bepaalde knowhow. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de overheden het overnemerschap stimuleren, onder andere met initiatieven op gewestniveau. Zoals het Agentschap Innoveren en Ondernemen, dat onder andere de Week van de Bedrijfsoverdracht (7e editie) organiseert, dit jaar van 23 tot 27 oktober. Of de “Club des repreneurs” in Wallonië, een initiatief van Sowaccess, dat ook opleiding geeft aan toekomstige overnemers, of nog de HUB Overdrachten in Brussel, die opleidingen en begeleiding aanbiedt en een brug wil slaan tussen de overlater en de overnemer.

Te onthouden:

  • Een overname biedt tal van kansen!

  • Hou rekening met de voor- en nadelen

  • Laat je bijstaan 

Hoe kunnen we u helpen?