De Belg, een stevige maar ongestructureerde spaarder
De Belg spaart voor de kinderen, het huis, het pensioen of een reis. Zo laat jij jouw spaarinspanningen renderen.
Sommige belangrijke uitgaven zie je al van ver aankomen … Denk aan de 13e maand waar je werknemers naar uitkijken. Maar wacht niet tot december om je cashflow veilig te stellen!
Zoals elke ondernemer heb je te maken met éénmalige, maar ook met periodiek terugkerende betalingen. In dit tweede geval weet je ruim op voorhand wanneer je hoeveel geld uitgeeft. Dat is interessant, omdat je door te anticiperen vermijdt dat je cashflow plots een duik neemt. Misschien herinner je je nog onze tips om je vakantiegeld goed te beheren? Wel, diezelfde aanpak werkt ook voor de eindejaarspremie.
Eerst even de puntjes op de i zetten: een 13e maand (of zelfs een 14e …) komt precies overeen met het brutoloon van een volledige maand. En aangezien hij samen met het loon van december wordt uitbetaald, is het een … eindejaarspremie. Echter, een eindejaarspremie is niet altijd synoniem aan de 13e maand... Waarom? Omdat, in tegenstelling tot de 13e maand, u ervoor kunt kiezen om een lagere vergoeding te betalen voor de eindejaarspremie. Bijvoorbeeld, een bepaald percentage van het loon van december of een forfaitair bedrag. Het is dus een eindejaarspremie die niet overeenkomt met een "maandelijks salaris" en daarom niet met een 13e maand.
Zo belanden we automatisch bij een andere vraag: ben je wettelijk verplicht om een eindejaarspremie te betalen (die dus al dan niet een 13e maand kan zijn)? Dat hangt af van de sector en van de specifieke akkoorden die in het kader van bepaalde collectieve arbeidsovereenkomsten worden gesloten. Maar ook zonder verplichting mag je altijd een 13e maand aan je werknemers uitbetalen. Daarbij moet je toch even opletten, want jouw vrije keuze kan soms automatisch een verplichting worden. Neem dus zeker even contact op met een specialist in sociaal en arbeidsrecht vóór je eraan begint. En net zoals bij andere extralegale voordelen kan de eindejaarspremie als een interessant instrument worden gebruikt om het loon “aan te vullen”. Of om talentvolle medewerkers te behouden of aan te trekken.
In december wordt je cashflow dus op de proef gesteld … Stel je voor dat je bovendien net dan een zware factuur van een van je leveranciers moet betalen. Beschik je dan over voldoende contanten om het hoofd te bieden aan al die uitgaven? De beste manier om daar zeker van te zijn, is op tijd geld opzij te zetten en een voorziening aan te leggen voor deze onvermijdelijke uitgaven. Zo vermijd je een zware aderlating en laat je geen “gat” ontstaan in je liquide middelen. Je beste bondgenoot hiervoor is en blijft een cashflowplan, dat je maand per maand een helder beeld geeft van je cashontvangsten en -uitgaven.
Zie je het niet zitten om zelf een voorziening aan te leggen voor toekomstige uitgaven? Dan brengt je bank waarschijnlijk de oplossing. De meeste bankinstellingen bieden immers specifieke kredieten aan om uitgaven zoals een 13e maand te financieren. Met een dergelijke kredietformule wordt je terugbetaling gespreid over 12 maanden. Zo hoef je geen grote geldsommen vrij te maken en blijven je liquide middelen intact. De administratieve formaliteiten zijn vrij eenvoudig en de fiscus staat toe dat je de interest als beroepskosten aftrekt.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.