Hoeveel zakgeld krijgt uw kind?
Vanaf welke leeftijd moet u beginnen zakgeld te geven, hoeveel geeft u dan en hoe vaak? Vaste regels zijn er niet, maar wel een aantal stevig gewortelde gewoonten. Zo geven drie Belgische ouders op vier regelmatig zakgeld aan hun kroost. Daarmee zitten ze pal op het Europees gemiddelde. Maar hoeveel geven ze en met welk doel?
Volgens een studie bij 12.000 Europese consumenten geeft 73% van de Belgische ouders zakgeld. Bij onze noorderburen is dat 67% en de meest vrijgevige ouders zijn de Turkse: 95%.
Waarom geven ouders zakgeld? In de eerste plaats om hun kinderen te leren met geld om te gaan, vervolgens om ze de waarde van geld te leren kennen en ten slotte om ze te laten zien hoe je een budget beheert. Slechts 35% van de respondenten antwoordt dat ze hun kinderen zakgeld geven ... zodat die kunnen kopen wat ze nodig hebben.
Op welke leeftijd?
Aangezien ouders het erover eens zijn dat zakgeld een pedagogische waarde heeft, is het logisch dat ze er al op vrij jonge leeftijd mee beginnen, gewoonlijk vóór het kind tien jaar is! Maar op die leeftijd gaat het nog om symbolische bedragen: minder dan 5 euro per week. Het is natuurlijk ideaal als het kind al kan rekenen, dus vanaf de eerste jaren van de lagere school.
Hoeveel?
De website www.wikifin.be vermeldt terecht dat er geen vaste regel is om op een bepaalde leeftijd een bepaald bedrag aan zakgeld te geven. Criteria die vaak een rol spelen, zijn de leeftijd van het kind, het inkomen van de ouders en wat het kind zelf moet kopen met zijn zakgeld (snoep, speelgoed, extra kledingstukken, elektronische gadgets, ...).
De nieuwste studie van het Crioc in België geeft wel een aanwijzing, maar het zijn slechts gemiddelden. Sommige ouders geven meer, andere minder.
Hoeveel zakgeld per week?
Bruto maandinkomen
van de ouders10 jaar11 jaar12 jaar13 jaar14 jaar15 jaar16 jaar17 jaar
1.500 euro3,13,84,55,86,26,46,56,9
2.500 euro5,76,26,46,97,110,112,314,3
4.000 euro4,24,95,26,38,210,013,316,6
Bron: CRIOC
Hoe vaak?
Jonge kinderen geeft u beter één keer per week zakgeld: voor een kind van 7 of 8 jaar is dat al een lange periode. Naarmate het kind opgroeit, schakelt u over op tweewekelijks en later maandelijks zakgeld. Uw adolescent krijgt dan meer verantwoordelijkheid en leert zelf zijn maandbudget te beheren.
Enkele tips:
- Leg uw kind uit waarom het niet meer zakgeld krijgt en hoeveel uren u daar bijvoorbeeld voor moet werken.
- Geef maar beter geen voorschotten of tijdelijke verhogingen, want dan gaat het pedagogisch effect verloren: uw kind krijgt de indruk dat geld maar voor het oprapen ligt.
- Spreek geen oordeel uit over zijn uitgaven, maar aarzel niet om adviezen te geven.
- Leg uw kind al op jonge leeftijd uit waarom sparen nuttig is. Geef het eerst een spaarpot en open pas later een spaarrekening, zodra het kind oud genoeg is om te begrijpen waarom dat interessant is.
Wilt u zelf iets opzij zetten voor uw kind/kleinkind? Raadpleeg onze formules.
En ontdek onze gratis zichtrekening voor jongeren vanaf 12 jaar.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.