Dit zijn 5 mobiliteitstrends voor 2022
Duurzame mobiliteit en vergroening worden steeds belangrijker, maar er zijn nog een aantal mobiliteitstrends om in 2022 op te letten. Wij zetten ze op een rijtje!
De loonkosten blijven zwaar om te dragen in België. Deze vaststelling was de aanleiding om een juridisch instrument te ontwikkelen, dat onmisbaar is voor bedrijven: het Flex Income Plan (FIP). In essentie gaat het om de flexibilisering van verloning. Uw medewerkers kunnen een deel van hun loonpakket zelf à la carte invullen. Zoals in een cafetaria (vandaar: cafetariaplan) kiezen zij uit een menu met extralegale voordelen. Mobiliteit staat daarin vaak centraal. Al uw medewerkers zijn immers uniek en hebben specifieke mobiliteitsbehoeften.
De bedrijfswagen blijft het populairste extralegaal voordeel in België. Bijna onaantastbaar! Soms om fiscale redenen, soms wegens de status die hij verleent. Maar er is verandering op komst: talentvolle medewerkers hebben nu vaak andere, meer duurzame verwachtingen. De nieuwe generaties zijn moeilijker te verleiden met een grote bedrijfswagen. Zij kiezen eerder voor een elektrische fiets of meer cash. En Sander, uw boekhouder? Als papa van drie kinderen wil hij liever een break en een gegarandeerde parkeerplaats. Gloria van Sales kiest eerder voor een kleine stadswagen in combinatie met een treinabonnement. Het Flex Income Plan is de ideale oplossing om in uw KMO alle mobiliteitsprofielen op hun wenken te bedienen.
Misschien denkt u dat u niet de middelen hebt om iedereen zijn zin te geven. Maar dat is juist één van de grote troeven van het FIP: het is budgetneutraal. Het loonpakket wordt “gewoon” anders samengesteld en slim op maat besteed.
Werknemers noemen vaak een problematische mobiliteit als reden om weg te gaan bij hun werkgever. Met het FIP vergroot u het welzijn van uw teamleden …
Uw budget stijgt niet en uw werknemers zijn gelukkiger … Dus wordt uw bedrijf aantrekkelijker! Talent vasthouden lukt beter en u vindt ook gemakkelijker nieuwe werkkrachten. Het imago van uw bedrijf verbetert, want u bevordert een efficiënte en duurzame mobiliteit.
Veel bedrijfsleiders denken dat het FIP alleen weggelegd is voor grote ondernemingen. Het zou te ingewikkeld zijn om toe te passen, zeker voor een KMO. Zo’n cafetariaplan vraagt inderdaad meer werk. Maar u staat er niet langer alleen voor. Gespecialiseerde structuren kunnen u begeleiden of zelfs al het werk van u overnemen. Er zijn ook handige apps voor ontwikkeld; zoals Payflip.
Ook bedrijven zoals SD Worx ondersteunt u bijvoorbeeld van a tot z bij de invoering van flexibel verlonen volgens het FIP-concept. Ze bepalen samen met u uw FIP-strategie, helpen u met het juridische kader, begeleiden u doorheen dit veranderingstraject en ondersteunen u bij de communicatie. Uw plan wordt ook geïmplementeerd in hun webapp. Overschakelen op een cafetariaplan kent dus vele voordelen voor uw bedrijf en loont echt de moeite!
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.