Financier goede ideeën met crowdfunding
Iedereen heeft wel horen praten over de Brit die bij de Europese burgers met crowdfunding voldoende geld probeerde op te halen om Griekenland te redden. De techniek komt er altijd op neer dat je heel veel mensen aanspreekt om met kleine bedragen een bedrijf of project te financieren. Vandaar de Engelse term “crowd”, wat zoveel betekent als massa of menigte. Zelfs Barack Obama maakte er gebruik van om zijn laatste verkiezingscampagne te financieren …
Hebt u de juiste ondernemingsgeest, maar onvoldoende middelen? Misschien slaagt u erin om met crowdfunding het nodige geld bij elkaar te krijgen om uw project te verwezenlijken.
Wilt u jonge ondernemers een steuntje in de rug geven? Participatieve financiering geeft u het gevoel dat u een investeerder bent, terwijl beperkte middelen volstaan om de slaagkansen van een project te vergroten. Geef symbolisch 1 euro of investeer 50€, 1.000€ of meer als u rotsvast gelooft in het idee.
Hoe werkt het?
Alle organisaties - zowel commerciële, culturele als sociale - kunnen gebruik maken van deze financieringswijze. Als een crowdfundingsite een idee oppikt, krijgen potentiële investeerders via internet een oproep. De initiatiefnemer licht zijn project toe en geeft aan hoeveel hij nodig heeft om het tot een goed einde te brengen.
Als het project voldoende investeerders overtuigt en het vereiste bedrag binnen een bepaalde termijn wordt opgehaald, ontvangt de ondernemer het budget. Mislukt de actie, dan gaat het geld terug naar de individuele investeerders. Er bestaan verschillende formules en soms ontvangt de investeerder iets in ruil voor zijn bijdrage: intrest, een van de eerste producten die op de markt komen, een kunstwerk met handtekening, een toegangsticket voor een opvoering, een exclusief cadeautje, enz. Soms kan hij ook participeren in het kapitaal van het pas opgerichte bedrijf.
Goed om te weten: crowdfunding is ook mogelijk voor giften. In dat geval is het ingezamelde geld definitief verworven, zonder tegenprestatie. Deze formule wordt vooral gebruikt voor humanitaire projecten.
De voornaamste platforms
Voor België denken wij aan MyFirstCompany (start-ups), Look&Fin (bedrijven), AngelMe (start-ups), AkaStarter en SonicAngel (muziek) of FilmAngel (tv, film, video). Internationaal zijn Kickstarter, KissKissBankBank, RocketHub en Kiva bekende namen.
Wie in België aan crowdfunding doet, moet bepaalde regels naleven. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) publiceerde op haar website een mededeling over het reglementair kader en de risico’s voor investeerders.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.