Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Cybercriminaliteit? Wacht niet tot de wolf in de schaapskooi zit!

Ons advies tegen cybercriminaliteit

Ook voor KMO’s is cyberveiligheid belangrijk. Snel gezegd, maar … wanneer ben je veilig? En vooral: hoe bescherm je je stap voor stap tegen misdrijven 2.0?

Nu heel de wereld geconnecteerd is, vergroot ook het “werkterrein” van de cyberpiraten. Soms liggen ze “vlakbij” op de loer. Dataservers, de cloud, je smartphone, zelfs je “slimme” bewakingscamera’s zijn voor hen interessante doelwitten. De criminelen 2.0 worden ook steeds vindingrijker. Bovenaan het lijstje met bedreigingen prijkt de ransomware, die al na een paar muisklikken je hele systeem blokkeert. In het beste geval kost het je honderden euro’s vóór je weer operationeel bent. Of denk aan hackers die je website overnemen: als je een webshop uitbaat, is de schade niet te overzien. De gevolgen zijn sowieso ernstig: directe kosten (beschadigde computers, werkuren voor herstelling enz.) en indirecte (onderbreking van je bedrijfsactiviteiten), informatieverlies, reputatieschade ... Nu je dataverantwoordelijkheid door GDPR alleen maar is toegenomen, hangt er nog meer dreiging boven je hoofd.

Jij bent niet de enige!

Geen paniek! Net zoals jij hebben veel ondernemers geen tijd, kennis of budget voor een doorgedreven “cyberbeveiliging”. Maar enkele kleine ingrepen maken al een groot verschil. Wacht dus niet tot het te laat is. Gespecialiseerde organisaties stellen je veel nuttige en efficiënte instrumenten ter beschikking, zoals de gids van de Cyber Security Coalition en eentje van CERT.be (het federale Cyber Emergency Team). Ze zijn handig en praktisch en helpen je om een risico-inschatting te maken. De FOD Economie laat zien hoe je een cyberveiligheidsscan uitvoert. Ook de website Safeonweb.be is de moeite waard.

Laat de wolf niet binnen …

Nu je voldoende informatie hebt en een diagnose hebt gesteld, is het tijd voor actie:

  1. Beveilig je informaticasysteem

De volgende stappen zijn essentieel: blokkeer de toegang tot je netwerk, kies robuuste wachtwoorden, installeer beveiligingssoftware (firewall, antivirus enz.), update alle gebruikte software om veiligheidslekken te dichten, maak regelmatig een back-up van je datasystemen (en berg die back-up veilig weg) enz.

  1. Leid iedereen op 

Geef duidelijke instructies aan alle medewerkers van je KMO en controleer of iedereen op dezelfde golflengte zit. Geef duidelijke richtlijnen voor allerlei situaties: veilig op het web surfen, toegang krijgen tot computers en het netwerk, hoe omgaan met verdachte e-mails, …

  1. Bereid je voor op het ergste

Met een goede voorbereiding worden hackers sneller opgespoord en weet iedereen hoe te reageren. Een heldere procedure bevat noodmaatregelen en een rolverdeling (contactpersoon, IT-manager enz.). Neem je liever het zekere voor het onzekere? Sluit dan een verzekering af

Is de wolf binnen? Reageer snel!

Je plan is in werking getreden. Waarschuw nu snel de “brandweer” … dat wil zeggen de specialisten van CERT. Zij helpen je met een EHBO-aanpak. Dien vervolgens klacht in bij de lokale politie, zodat de Computer Crime Unit een onderzoek kan starten. Denk je dat er gegevens weglekken? Breng dan ook binnen 72 uur de Gegevensbeschermingsautoriteit op de hoogte.

 

Samengevat

  • Cybercriminaliteit en alle schadelijke gevolgen
  • Roep hulp in!
  • Een diagnose en essentiële beschermingsmaatregelen …
  • Een aanval? Reageer snel en goed!

Hoe kunnen we u helpen?