Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Aparte (bank)rekeningen duren het langst

Waarom aparte rekeningen?

Het was nog nooit zo eenvoudig om als natuurlijk persoon de stap naar een zelfstandige activiteit te zetten. Toch blijven de basisprincipes van kracht. Zoals aparte rekeningen voor werk en privé!

Je besluit staat vast: je wordt ondernemer. Meteen sta je voor de keuze binnen welke juridische structuur je wil starten en je activiteiten ontwikkelen. Gaat je voorkeur uit naar het statuut van zelfstandige als natuurlijk persoon (ook wel “éénmanszaak” of “éénmansbedrijf” genoemd) en richt je dus geen vennootschap (een rechtspersoon) op? Die keuze heeft gevolgen …

Een kwestie van vermogen

Waarom is die keuze zo belangrijk? Bij elke formule horen eigen kosten, verplichtingen en specifieke regels. Een van de grootste verschillen tussen beide statuten heeft met het vermogen te maken. Bij een natuurlijk persoon bestaat er geen onderscheid tussen eigen middelen en die van de beroepsactiviteiten (bij een vennootschap wel). Zakelijk en privévermogen lopen dus door elkaar. Lijkt eenvoudig, maar er zitten addertjes onder het gras. Want bij een ernstige tegenslag ben je onbeperkt aansprakelijk en is je privévermogen niet afgeschermd van je professionele risico’s. Gevolg? Als je failliet gaat, riskeer je met al je roerende en onroerende persoonlijke bezittingen je schulden te moeten betalen. Je huidige en toekomstige bezittingen en zelfs die van je echtgeno(o)t(e). Besef dus welk zwaard van Damocles boven je hoofd hangt …

Wie zijn rekeningen scheidt, krijgt nooit spijt

Omdat zakelijk en privévermogen bij een éénmanszaak juridisch volledig door elkaar lopen, ben je als natuurlijk persoon met het statuut van zelfstandige niet verplicht om een aparte professionele bankrekening te openen. Conclusie: het is perfect mogelijk om je zaak te managen met de bankrekening die ook je koelkast vult. Wettelijk is dus alles in orde, maar een sterke waarschuwing is hier zeker op haar plaats, om diverse redenen:

  1. Maak het jezelf niet nodeloos moeilijk: één enkele bankrekening voor alle professionele én privéverrichtingen is vragen om moeilijkheden. Hoe hou je de financiële evolutie van je werk in het oog als de betaling van de crèche van je jongste kind, een avondje stappen met vrienden en de betaling van een factuur door een klant kriskras door elkaar staan? Hoe meer je zaak groeit, hoe moeilijker dit wordt. En we zwijgen nog over je btw-beheer! Kortom, kies voor een professionele aanpak.

  2. Je hebt recht op privacy: een belastingcontrole is nooit prettig. Maar ze is nog veel vervelender als de inspecteur van financiën je privézaken begint uit te pluizen. Want als je één rekening gebruikt voor zowel professionele als privétransacties (zelfs maar één keer), dan heeft de fiscus het recht om met de fijne kam door al je rekeningafschriften te gaan! En dan ben je vertrokken voor urenlange discussies of uitgave x of y van een paar jaar geleden louter professioneel dan wel privé van aard was …

  3. Een kwestie van transparantie: je bent gestart vanuit je eigen middelen, maar vroeg of laat heb je extra financiële armslag nodig. Dat kan bijvoorbeeld met een banklening of een kaskrediet. Als je rekeningen een ongelooflijke poespas van zakelijke en privéverrichtingen zijn, dan krijgt je financiële instelling er kop noch staart aan … Terwijl jij juist hun vertrouwen moet winnen! Een aparte zakelijke rekening brengt uitkomst.

Waarom een aparte professionele bankrekening openen, los van je privézaken? Om je zaak beter te beheren, je privacy te beschermen en transparant te werken. Maar onthoud dat je als éénmanszaak onbeperkt aansprakelijk blijft bij financiële problemen, ook met deze “boekhoudkundige” scheiding …

Samengevat

  • Zelfstandige als natuurlijk persoon … wat houdt dat in?

  • Professioneel en privévermogen

  • Aparte rekeningen … alleen maar toe te juichen!

  • Vooral drie redenen

 

Hoe kunnen we u helpen?