7 adviezen om van een mislukking een succes te maken!
Een fout, onhandigheid, wanklank, mislukking, vergissing, … De weg naar het succes is ermee bezaaid! Toch als je nederig en zelfverzekerd blijft, elke keer opstaat en vooruitgang boekt!
Het traject van een ondernemer loopt zelden van een leien dakje. Bekijk het eerder als een avontuur, met hoogtes en laagtes. Met successen, maar ook mislukkingen … Niemand ontsnapt eraan! “Gelukkig!” zeggen de optimisten … Want je leert vaak meer van de hinderpalen op je weg en je fouten dan van successen. Op voorwaarde dat je telkens weer opstaat en lessen uit je ervaringen trekt. Zeggen de Japanners niet: “slagen is zeven keer vallen en acht keer opstaan”? Volgens Albert Einstein is “waanzin steeds opnieuw hetzelfde doen, en dan verschillende uitkomsten verwachten”. In de Verenigde Staten is deze mentaliteit veel meer ingeburgerd bij ondernemers. Kijk maar naar sommige serial entrepreneurs en je ontdekt een succesformule die vaak werkt: handelen, leren en herhalen. Wij zetten enkele ideeën op een rijtje om van tegenslagen verrijkende ervaringen te maken!
Als mislukkingen … geen mislukkingen zijn
Dit lijkt op een woordspelletje, maar woorden zijn belangrijk, bijvoorbeeld om doorzettingsvermogen te kweken en anders tegen “negatieve” gebeurtenissen aan te kijken. De beroemde woorden van Nelson Mandela spreken boekdelen: “Ik verlies nooit. Ofwel win ik, ofwel leer ik!” Daar zit alles in … Wie erin slaagt zijn misstappen zo positief te bekijken, wint altijd aan het einde van de rit.
Neem je verantwoordelijkheid
Let op: onze eerste tip mag niet leiden tot verdringing en ontkenning. Het gaat erom dat je zelfvertrouwen krijgt, want dan sta je sterker. Je moet dus absoluut aanvaarden dat je niet onfeilbaar bent. Beter nog: wijs alle uitvluchten en excuses (die je zelf bedenkt of die je omgeving suggereert) resoluut af. Maar je vergissen? Dat kan iedereen overkomen …
Laat je ego maar thuis
Volharding en wilskracht zijn dus onmisbaar, maar dat geldt ook voor bescheidenheid. Vertrouw op je eigen kunnen en je capaciteiten, maar wees niet arrogant of zelfgenoegzaam. Als je die houding aanneemt, dan leer je continu van je fouten en ervaringen en steek je tegelijk veel op van de mensen rondom je, zowel je eigen team als je concurrenten.
Je doelstellingen blijven je prioriteit
Na een tegenslag moet je al eens durven verder kijken dan je dagelijkse beslommeringen. Juist dan bewijst een visie op langere termijn haar waarde. Verlies je “bestemming” niet uit het oog en maak je niet te veel zorgen over de weg ernaartoe. Zo blijf je positief en vind je de energie om alle dagelijkse taken en obstakels aan te kunnen.
Leren is noteren
Vaak duikt een bepaalde moeilijkheid meer dan eens op. Het zou dan onvergeeflijk zijn om dezelfde fout twee keer te maken … Daarom moet je zeker noteren welke fouten je maakt en … welke oplossingen je bedenkt (ook als die achteraf niet blijken te werken). Maak lijstjes, beschrijf welke aanpak je hebt toegepast, wat je anders had kunnen doen, welke reacties je hebt uitgelokt, welke twijfels je had, wat je hebt geleerd enz. Maar laat zeker eerst het stof neerdwarrelen en neem een beetje afstand, om beter na te denken.
Geen angst voor een faillissement
In Silicon Valley hoor je vaak dat je eerst twee start-ups “in de soep moet draaien” om dan te triomferen met je derde bedrijf. Volgens Arianna Huffington is een mislukking zelfs de springplank voor succes (en dus zeker geen rem erop)! Laat die druk dus van je schouders afglijden … Niet dat een faillissement aangenaam is, maar in de Angelsaksische wereld wordt het zeker geen eeuwige smet op je blazoen. Integendeel, het bewijst juist dat je in staat bent om risico’s te nemen (behalve wanneer er sprake is van fraude, natuurlijk). Ook de Belgische wetgever lijkt steeds meer bereid om mensen een tweede kans te geven, onder andere door de hervorming van het insolventierecht van bedrijven (de nieuwe wetgeving werd op 1 mei van kracht).
Vier je successen
Van je fouten leren is essentieel. Maar van je successen profiteren ook! Onderschat zeker niet de positieve impact, zowel fysiek als mentaal, van een feestelijk moment als je een doelstelling bereikt. Je motivatie wordt er alleen maar groter door …
Vergeet nooit dat Steve Jobs de universiteit moest verlaten en uit zijn eigen bedrijf werd “buitengezwierd”. Alles is relatief en je mag nooit opgeven, wist ook Einstein. Hij verwoordde dat als volgt: “Leven is als fietsen. Om je evenwicht te bewaren, moet je in beweging blijven”!
Onze grootste roem ligt er niet in dat wij nooit vallen, maar dat we iedere keer weer opstaan.
Confucius
Samengevat
- Fouten en mislukkingen zijn geen ramp …
- … als je maar je misstappen analyseert en ervan leert!
- Met deze 7 tips sta je nog sneller weer recht!
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.