Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

6 uitgaven om 2018 fiscaal te optimaliseren

Fiscaliteit: hoe beëindig je het jaar in schoonheid?

Hoeveel belastingen zal je moeten betalen? Een belangrijke vraag nu het jaareinde nadert, want je hebt nog een beetje tijd om je belastinggrondslag te optimaliseren.

Wat is dat, je belastinggrondslag?

Over fiscaliteit praten, wordt al snel complex: het is een technische materie, die bovendien de hele tijd evolueert en veel uitzonderingen kent. Als belastingbetaler zie je al snel door de bomen het bos niet meer … Maar een fundamenteel begrip, dat iedereen zou moeten kennen, is de belastinggrondslag. Tel al je inkomsten op en trek je beroepskosten af en wat overblijft is je belastinggrondslag. Op dit bedrag wordt het belastingtarief toegepast, per schijf en rekening houdend met bepaalde factoren: of je als zelfstandige of via een bedrijf werkt, je huwelijkssituatie, het aantal kinderen ten laste enz.

Welk deel van de taart?

Hoe groter de “taart” is, hoe meer belastingen je “mag” betalen. Daar is geen speld tussen te krijgen, maar het is wel mogelijk om de rekening minder gepeperd te maken; hoe? Door je belastinggrondslag te verlagen. Tegen het einde van het jaar heb je een beter zicht op wat je de afgelopen twaalf maanden hebt verdiend. Haal dus je rekenmachientje voor de dag: heb je een goed jaar achter de rug en loopt je belastinggrondslag flink op? Beschik je bovendien over nogal wat liquide middelen? Dan is dit het moment om in actie te komen, vóór 31 december!

  1. Kosten? Ja, maar niet ten koste van alles

Je hoort vaak zeggen: “Je moet meer kosten maken”. Dat klopt, want beroepskosten verlagen je belastinggrondslag. Maar anderzijds geef je natuurlijk ook geld uit … En zoals je weet, kan je elke euro maar één keer uitgeven. Hou dus de kerk in het midden en begin niet met geld te smijten, gewoon omdat je “kosten moet maken”. Anderzijds, als je bankrekening er florissant uitziet, is dit misschien het moment om die zakenreis te maken die je eigenlijk tot volgend jaar wou uitstellen. Of om tijd te besteden aan je klanten of leveranciers. Nodig ze bijvoorbeeld op restaurant uit (en denk eraan dat restaurantkosten slechts voor 69% aftrekbaar zijn). Of waarom zou je geen evenement organiseren om je merk te promoten of een receptie voor je partners?

  1. Geschenken? Het ideale moment

Het einde van het jaar is ook een prima periode om voor Kerstman te spelen en je klanten of leveranciers te verwennen. Denk eraan dat er voor relatiegeschenken talrijke regels gelden. Wees ook redelijk. Als je per begunstigde bijvoorbeeld niet meer dan € 50 uitgeeft, mag je die uitgave voor 50% aftrekken en de btw zelfs voor 100%. Maar als de waarde meer dan € 125 bedraagt, zit je in een heel andere categorie en moet je een specifieke fiscale fiche invullen. Zijn je klanten particulieren? Dan is de situatie eenvoudiger, maar blijft de aftrek beperkt tot 50%. Gepersonaliseerde cadeaus (met je naam, logo, …) zijn erg in trek, omdat je die helemaal mag aftrekken. En je werknemers? Onder bepaalde voorwaarden kan je trouwe medewerkers belonen en tegelijk fiscaal een goede zaak doen.

  1. Je bijdragen? Regulariseer ze

Je weet beslist dat de sociale bijdragen die je aan je sociaal verzekeringsfonds betaalt, aftrekbaar zijn van je belastinggrondslag. Hoe je daar je voordeel mee doet? Door nu al vooruit te lopen op volgend jaar. Zoals wij eerder hebben uitgelegd, heb je er in een jaar met een hoog inkomen alle belang bij om vóór 31 december een extra storting te doen. Dit bedrag vermindert nu immers je belastingen en je zou het sowieso volgend jaar moeten betalen. En zelfs als je “te veel” betaalt, krijg je dat terug van je sociaal verzekeringsfonds bij de regularisatie in 2019.

  1. Investeringen? Kijk vooruit

Ben je toch al van plan om binnenkort een nieuwe machine of een krachtige computer te kopen of om bepaalde productiemiddelen te vervangen? Waarom zou je dan wachten tot in 2019? Tenminste op voorwaarde dat je nu over genoeg cash beschikt. Want als je nog in 2018 investeert, beginnen ook de afschrijvingen dit jaar al te lopen. En dus krimpt de “taart” … Als je investering aan bepaalde voorwaarden voldoet, heb je zelfs recht op een fiscale stimulus van 20%. En hoe zit het met een nieuw voertuig? Ook daarvoor is het jaareinde een goed moment. Vooral je voor “financiële renting” kiest als financieringsformule, want dan kan je de huurfacturen als kosten inbrengen.

  1. En je pensioen? Een goed idee

Heb je er nog niet aan gedacht om je toekomst veilig te stellen? Dan is dit het juiste moment om in een aanvullend pensioenplan te stappen of aan pensioensparen te doen. Vooral ook omdat zelfstandigen nu meer mogelijkheden krijgen. Op die manier kijk je niet alleen je pensioen in volle vertrouwen tegemoet, maar geniet je ook interessante fiscale voordelen. En als je de stap nog vóór eind dit jaar zet, heb je er profijt van voor je inkomsten van 2018.

  1. Een laatste voorafbetaling? Maar dan wel vóór de 20e …

Vergeet niet dat het nog niet te laat is voor een laatste voorafbetaling. Die beïnvloedt weliswaar je belastinggrondslag niet, maar je vermijdt wel een belastingvermeerdering.

En ten slotte: aarzel zeker niet om fiscaal advies te vragen aan je boekhouder of een andere specialist. Die adviseert je op basis van jouw persoonlijke situatie en helpt je om de eindsprint van het jaar optimaal te benutten.

Samengevat

  • Het einde van het jaar is ideaal voor een stand van zaken van je belastingen.

  • Als je genoeg liquide middelen hebt, kunnen sommige uitgaven heel nuttig zijn.

  • Bekijk het heel breed: zowel kosten maken als investeren of sparen voor je pensioen.

  • Aarzel niet om advies te vragen aan je boekhouder.

Hoe kunnen we u helpen?