Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De voordelen van de energietransitie voor uw KMO, vrij beroep of zelfstandige activiteit

De energietransitie zelfstandig ondernemerschap

Door met uw KMO of vrij beroep te kiezen voor een duurzame aanpak kunt u op vele manieren het verschil maken. Maar wat betekent dat voor uw bedrijf? Wat zijn de voordelen van de overstap naar duurzame energie? Ontdek hoe u concreet actie kunt ondernemen en uw transitie kunt financieren.

In de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen dat milieuduurzaamheid en klimaatacties binnen een bedrijf een proces van lange adem zijn. Als u zich beperkt tot een groen jasje voor uw externe communicatie, loopt u het risico beschuldigd te worden van greenwashing, zeker nu de verwachtingen inzake transparantie steeds strenger worden. Tegen 2026 moeten alle bedrijven met meer dan 250 werknemers een jaarlijks duurzaamheidsverslag publiceren. Daarin wordt onder andere de negatieve impact van de bedrijfsactiviteiten en de hele toeleveringsketen op het klimaat beoordeeld. Dus ook als u een KMO runt, zelfstandig ondernemer bent of in een vrij beroep werkt, kunt u toch onrechtstreeks te maken krijgen met deze verplichting, ook al hoeft u (nog) geen eigen verslag te publiceren.

Wat is de energietransitie?

De energietransitie verwijst naar de overgang van een model gebaseerd op fossiele brandstoffen (olie, steenkool, gas) naar een duurzamer systeem, gericht op hernieuwbare energiebronnen (zonne-energie, windenergie, waterkracht, biomassa). Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare bronnen te beperken en een meer verantwoord energiegebruik te bevorderen.

De belangrijkste pijlers van deze transitie zijn:

  • Ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie of windenergie;
  • Verbetering van de energie-efficiëntie in gebouwen, de industrie en het transport;
  • Technologische innovatie voor schonere en efficiëntere oplossingen.

Verplichtingen op het gebied van duurzame transitie

De duurzame transitie impliceert onder andere de beperking van vervuiling en een optimaal beheer van de beschikbare hulpbronnen om te kunnen evolueren naar een circulaire economie. De installatie van efficiënte sorteerbakken is al een eerste stap in die richting en wordt steeds meer verplicht. Sinds januari 2024 zijn alle bedrijven en zelfstandigen bijvoorbeeld verplicht om voedselafval gescheiden in te zamelen. Aarzel niet om contact op te nemen met een Beobank-adviseur in een kantoor bij u in de buurt als u een specifiek duurzaam project heeft.

Wat zijn de voordelen van de energietransitie?

Naast dit reglementaire aspect heeft de inzet van uw onderneming voor de duurzame transitie nog andere voordelen:

  • Het stelt u in staat om u te onderscheiden en zo uw merkimago te verbeteren bij (potentiële) klanten en uw (toekomstige) medewerkers.
     
     
  • Op financieel vlak is de overstap naar een groenere fiscaliteit gunstiger voor bedrijven en zelfstandigen met een positieve impact. Een goed voorbeeld is de geleidelijke afschaffing van het fiscale voordeel dat bedrijfswagens met verbrandingsmotor boden: die zullen niet meer aftrekbaar zijn. Daarnaast kennen de (regionale) overheden verschillende vormen van milieusteun toe, waaronder bonussen van 20% tot 100% voor investeringen die de energie-efficiëntie verbeteren.
     
  • Door de overstap naar duurzame energiepraktijken bereiden bedrijven zich voor op toekomstige milieuvoorschriften en voorkomen ze mogelijke sancties.
     
  • De energietransitie opent de deur naar innovaties, toegang tot nieuwe markten en samenwerkingen rond duurzame en technologische oplossingen.
     
  • Ten slotte betalen deze investeringen in uw energietransitie zich op de lange termijn terug dankzij de gerealiseerde energiebesparingen, wat bijdraagt aan de verlaging van uw operationele kosten. Bovendien versterken deze acties de betrokkenheid van uw bedrijf bij duurzaamheid, een factor die steeds meer wordt gewaardeerd door klanten, partners en medewerkers.

Financieringen en subsidies voor bedrijven

Er zijn subsidies beschikbaar om de uitvoering van een energieaudit te financieren, een stap die essentieel is om precies te begrijpen waar en hoe uw bedrijf energie verbruikt. Die audit beperkt zich niet tot het identificeren van 'energieverspilling', maar biedt ook concrete aanbevelingen om uw installaties en processen te optimaliseren. Het vormt aldus een strategisch uitgangspunt om uw energietransitie effectief te plannen en prioritaire acties af te bakenen die passen bij uw behoeften.

Deze transitie vereist meestal aanzienlijke investeringen. Beobank biedt verschillende financieringsoplossingen om u te ondersteunen bij uw energieprojecten:

  • De Eco Beroepsfinanciering1 stelt u in staat om de duurzaamheid van uw werkruimtes te verbeteren en uw energiekosten te verlagen tegen een voordelige rente.
     
  • U kunt ook kiezen voor een investeringskrediet1, een krediet dat uw bedrijf in staat stelt om professionele investeringen op middellange of lange termijn te realiseren.

Advies of financiering nodig voor de energietransitie van uw bedrijf?

Ontdek onze Eco Beroepsfinanciering

Hoe kunnen we u helpen?