Pas na de staatsbon op voor de opportuniteitsval
Update 13/08/2024
Spaarders en beleggers die intekenden op de éénjarige Belgische staatsbon, of interessante alternatieve termijndeposito’s in dezelfde periode vorig jaar, moeten nu een belangrijke beslissing nemen over hoe deze vrijgekomen gelden te herbeleggen.
Spaarders en beleggers die intekenden op de éénjarige Belgische staatsbon, of interessante alternatieve termijndeposito’s in dezelfde periode vorig jaar, moeten nu een belangrijke beslissing nemen over hoe deze vrijgekomen gelden te herbeleggen.
Cruciaal bij deze keuze wordt het om correct de verdere rente-evolutie en de volgende acties van de Europese Centrale Bank (« ECB ») te kunnen inschatten.
Deze ECB verlaagde in juni de depositorente met 0,25%, een eerste rentedaling in vijf jaar. Sedertdien konden we een bestendige daling vaststellen van verschillende euro-rentetarieven. En dit zorgt er mee voor dat we ons vandaag in een gevoelig andere rente-omgeving bevinden dan exact 1 jaar geleden: op 1 jaar tijd daalde de Euribor1 op 12 maand met maar liefst 23%2!
ECB-voorzitster Christine Lagarde laat voorlopig nog niet echt in haar kaarten kijken over wat we kunnen verwachten – volgende rentedalingen ..of niet?- tijdens de ECB- vergaderingen in september en december. Wel is het duidelijk dat de ECB hiervoor nauwlettend de evolutie van macro-indicatoren in de Eurozone zal evalueren. En vooral zullen er signalen moeten zijn die erop wijzen dat de inflatie onder controle blijft en verder blijft dalen richting de norm van 2%. En hoewel de inflatie in de Eurozone in juli opnieuw licht gestegen is tegenover juni (2.6% in juli tegenover 2.5% in juni3) blijft de marktconsensus dat een volgende ECB-renteknip volgt in september. De lichte recente toename van inflatie is immers te wijten aan een forse stijging van energieprijzen, en niet door een stijging van dienstenprijzen en loonkosten, 2 factoren waar de ECB veel belang aan hecht. Met bovendien een afkoeling van de Europese economie, zou dit de ECB voldoende argumenten kunnen geven om over te gaan tot een volgende rentedaling.
Maar bovendien liggen de kaarten aan de andere kant van de Atlantische Oceaan recent gevoelig anders dan enkele maanden geleden, en ook dit kan een invloed hebben op de rentepolitiek van de ECB. Door opeenvolgende minder positieve macrocijfers in de VS begin augustus, is er een toenemende bezorgdheid dat de Amerikaanse economie op een recessie afstevent: zo stegen ondermeer de werkloosheidscijfers in juli naar een hoogste peil in 3 jaar. Naast de marktreactie op korte termijn, namelijk een correctie in aandelenmarkten, nog versterkt door een gelijktijdige monetaire verstrenging van de Bank of Japan, vergroot dit meteen ook de kans dat de Amerikaanse centrale bank ( de “Fed”) in September de beleidsrente zal laten dalen met 0.25%, of zelfs mogelijks met 0.50%. Niet zozeer omwille van een afnemende inflatie, maar om de Amerikaanse economie te ondersteunen in een afkoelend macroklimaat. De marktconsensus gaat daarom vandaag uit van een dergelijke rentedaling van de Fed in september èn in december.
En deze verwachte rentebewegingen zullen ongetwijfeld meespelen in de rentebeslissingen van de ECB : het renteverschil tussen de euro en de dollar mag immers niet te hoog oplopen. Dat zou de euro nog verder doen verzwakken tegenover de dollar. Om een verdere depreciatie van de euro te vermijden, zal de ECB daarom wellicht geneigd zijn om verder gelijke tred te houden met de Fed waar het aankomt op monetaire versoepeling en rentedalingen.
Conclusie: alles wijst er dus op dat de ECB nog maar aan het begin staat van het pad naar verdere rentedalingen. De vraag is dan ook of het straks in september opportuun is om vrijgekomen gelden louter op eerder monetaire producten te plaatsen, tegen een vrij korte looptijd, zoals een termijnrekening van een jaar. Niet enkel zal dit aan een lagere rente zijn dan vorig jaar door de markt kon geboden worden, gezien de drastische daling van rentetarieven. Maar gezien de verwachting van nog volgende rentedalingen betekent dit dat binnen een jaar kapitaal enkel opnieuw zal geplaatst kunnen worden aan, naar alle verwachtingen, een nog lagere rente.
Om deze opportuniteitsval te vermijden is het vandaag dan ook een betere strategie om een (vrijgekomen) kapitaal te spreiden over verschillende spaar- en beleggingsoplossingen en over verschillende looptijden. Dus naast spaar- en termijnrekeningen, oplossingen overwegen waarmee je de relatief hoge rente- opbrengst van vandaag gedurende een langere looptijd kan vastpinnen. Bijvoorbeeld via obligatiefondsen. Of misschien wel via aandelenfondsen, voor wie op langere termijn wil en kan beleggen.
Bij Beobank kunnen wij u begeleiden door u verschillende oplossingen aan te bieden, zoals:
Aarzel niet om een afspraak te maken met een van onze experts voor persoonlijk advies en een op maat gemaakt plan dat is afgestemd op uw persoonlijke situatie.
1Definitie Euribor: Euribor is een samenvoeging van Euro Interbank Offered Rate. Euribor is het gemiddelde rente tarief waartegen een groot aantal vooraanstaande Europese banken (het bankenpanel) elkaar leningen in euro's verstrekken. Euribor wordt ondermeer vaak als referentie tarief gebruikt bij hypotheken en spaarrekeningen.
2Bron: Euribor-rates.eu: Euribor 12 maand op 3 augustus 2023: 4.05%, Euribor 12 maand op 5 augustus 2024: 3.14%
3Bron: Eurostat
Wij herinneren u eraan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito's en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.