Beleggen is het nieuwe sparen
Beleggen houdt altijd risico’s in, maar via fondsen kunnen die beperkt worden.
In 2020 deden ruim 200.000 Belgen hun eerste aankoop op het web. Ook het aantal webwinkels steeg spectaculair: er kwamen in België meer dan 20.000 nieuwe e-shops bij. Een record! Daar had het coronavirus natuurlijk alles mee te maken. Ook PSD2 zorgt voor een omwenteling bij het webwinkelen, door de veiligheid aanzienlijk te verhogen. Achter deze afkorting schuilt een Europese richtlijn over betalingsdiensten. Ze ontketent een geleidelijke revolutie voor de bankwereld waar ook de consumenten voordeel bij hebben. Zo krijgt u toegang tot nieuwe diensten en zijn uw transacties beter beschermd. Voor dit laatste moet de “Strong Customer Authentication” of “sterke authenticatie” zorgen. Deze identificatieprocedure is sinds kort verplicht en de webwinkels moeten zich dus aanpassen, maar veel Europese e-shops passen ze al een tijdje toe.
De striktere regels van de PSD2-richtlijn maken uw betalingen veiliger en gaan online fraude tegen. Hoe? Met “sterke authenticatie”. Dit betekent dat een online aankoop alleen maar mogelijk is na identificatie met twee factoren. Denk bijvoorbeeld aan een pincode plus uw bankkaart. Of een wachtwoord plus uw vingerafdruk, enz. Het moet gaan om twee factoren uit deze categorieën:
Online shops moeten u dus in de meeste gevallen vragen om uw identiteit te bewijzen met behulp van twee factoren. Doen ze dat niet? Dan kan de bank de transactie weigeren (zie verder). Klinkt dit vervelend? Bedenk dan dat het om uw veiligheid gaat: al uw betalingen worden vanaf nu systematisch dubbel gecheckt. En alleen u hebt de “sleutels” in handen! Nieuwe technologieën maken de operatie trouwens heel eenvoudig. De PSD2-richtlijn bepaalt ook dat handelaars u geen extra kosten mogen aanrekenen als u een bepaald betaalmiddel gebruikt voor uw aankoop (bijvoorbeeld uw kredietkaart). Ten slotte helpt de richtlijn u om een beter overzicht en meer controle over uw bankgegevens te verwerven.
Welke middelen gebruiken de handelaars voor sterke authenticatie? Voor betalingen met een kredietkaart is 3-D Secure een van de meest toegepaste protocollen. U merkt snel of een bepaalde e-shop dit protocol gebruikt als u op de website het logo “Verified by Visa” of “SecureCode” voor Mastercard ziet. Hoe verloopt de authenticatie dan concreet? Bijvoorbeeld via Beobank Mobile. U krijgt dan een notificatie in Beobank Mobile met de details van de transactie die op bevestiging wacht. En u bevestigt de betaling rechtstreeks in de app aan de hand van de 6-cijferige Beobank Mobile geheime code. Clean and safe!
De invoering van sterke authenticatie is verscheidene keren uitgesteld, maar in het eerste semester van 2021 wordt het systeem toch in fasen uitgerold. Sinds midden januari weigeren de banken om nog transacties van meer dan 1.500 euro uit te voeren op EU-websites die geen sterke authenticatie toepassen. Sinds 23 februari gaat het om aankopen van meer dan 500 euro. En sedert 23 maart om aankopen van meer dan 250 euro. Op 19 april wordt de drempel verlaagd naar 100 euro. En vanaf 18 mei 2021 geldt het systeem voor alle aankopen. Online shops die hun betaalsysteem nog niet hebben aangepast, kunnen dat dus beter snel in orde brengen. Kunt u ondertussen ook zelf iets doen? Inderdaad, altijd opletten als u online koopt.
Bronnen:
https://www.febelfin.be/nl/artikel/psd2-voor-jou-als-handelaar
https://www.febelfin.be/nl/artikel/psd2-voor-jou-als-consument
https://www.lecho.be/entreprises/grande-distribution/le-covid-a-fait-entrer-les-achats-en-ligne-dans-les-m-urs/10290151.html
https://www.lecho.be/entreprises/produits-de-consommation/les-menages-belges-achetent-davantage-sur-internet/10287158.html
https://www.lecho.be/economie-politique/belgique/economie/les-belges-ont-favorise-l-e-commerce-mais-en-depensant-moins/10232500.html
https://www.xavierdegraux.be/belgique-digital-statistiques-2020
ttps://www.feweb.be/nl/nieuws/bericht/2021/03/18/Belg-kocht-online-voor-1026-miljard-euro-in-2020-een-daling-van-10-procent https://mypaymentsolution.be.worldline.com/nl/home/blog/2020/New_PSD2_regulations.html
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.