In topvorm? Maak een (cashflow)plan!
We kunnen het niet genoeg herhalen: de cashflow is van levensbelang voor uw KMO. Net zoals de brandstof voor een auto! Zonder...
Als het moment is aangebroken om de vruchten te plukken van alle inspanningen van uw bedrijf, is een goed gesprek met uw boekhouder aangewezen. Wordt het meer loon? Meer gewone dividenden uitkeren aan het einde van het jaar? Daar hangt een fiscaal prijskaartje aan vast.
Maar heeft uw boekhouder u ook verteld over de liquidatiereserve? Hiermee haalt u cash uit uw KMO tegen een lager belastingtarief … als u geduld hebt. Voor alle duidelijkheid: dit is niet dé mirakeloplossing. Wel een extra instrument om uw fiscaliteit te optimaliseren. Het ideale scenario bestaat vaak uit een combinatie van allerlei “instrumenten” om rekening te houden met elke situatie.
De liquidatiereserve werd in 2015 ingevoerd als mechanisme om in een KMO minder belastingen te betalen. Hoe werkt het? Elk jaar boekt u de winst van uw KMO gedeeltelijk of volledig over naar een “reserve”. Op die reserve betaalt u meteen 10% extra belastingen (bovenop de vennootschapsbelasting). Maar op het moment dat u uit die aangelegde liquidatiereserve geld uitkeert (in de vorm van dividenden), hoeft u nog maar 5% belastingen te betalen (als roerende voorheffing). De totale belastingdruk bovenop de vennootschapsbelasting bedraagt dus maar 15%. Maar … er zit een ferme adder onder het gras!
Om die voordelige belastingvoet te genieten, moet u aan enkele voorwaarden voldoen. Dit mechanisme geldt namelijk enkel voor KMO’s en bovendien moet u er vijf jaar van afblijven! Pas na die wachtperiode mag u het geld opnemen.
Wat gebeurt er als u beslist om toch al eerder dividenden uit te keren? Dan wordt u “bestraft” en schiet de roerende voorheffing de hoogte in: ze haalt dan 17% tot 20%. Met andere woorden: u verliest de voordelen van het fiscale “cadeau”. De liquidatiereserve is dus weggelegd voor “geduldige” bedrijfsleiders die op een termijn van vijf jaar kunnen plannen! En bij stopzetting van uw KMO binnen de wachtperiode betaalt u zelfs helemaal geen roerende voorheffing.
Is het dan niet eenvoudig om uw vennootschap om die reden te liquideren en een nieuwe op te richten, met gelijkaardige activiteiten? Opgelet, de fiscus waakt! En hij zal niet aarzelen om misbruiken te bestraffen.
Hebt u er baat bij om gewoon dividenden uit te keren of legt u beter een liquidatiereserve aan? Bij de uitkering van gewone dividenden ontsnapt u meestal niet aan een roerende voorheffing van 30% (hoewel er voor bepaalde gevallen lagere percentages gelden). Bij de liquidatiereserve gaat het om “slechts” 15% … maar alleen als u stevig genoeg in uw schoenen staat om 5 jaar te wachten (of als u toch al van plan was om uw KMO binnen afzienbare tijd definitief stop te zetten). Bij het uitbetalen van een dividend (of tantième) houdt u bovendien ook best rekening met de nettoactief test (of balanstest), waarbij u een inschatting maakt van de solvabiliteit van uw KMO, en met de liquiditeitstest.
Alles hangt af van uw situatie. En zo zijn we weer bij het begin: een goed gesprek met uw boekhouder is aangewezen. Wacht daar niet te lang mee, want de fiscale regels evolueren de hele tijd. Profiteer dus eventueel snel van deze kans… vóór die weer verdwijnt!
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.