Met welke trucs lokken fraudeurs u in de val?
Phishing, vishing, identiteitsfraude, social engineering, … We brengen de meest voorkomende zwendelpraktijken aan het licht.
De politie registreerde in 2019 meer dan 30.000 gevallen, een stijging met 29,2% ten opzichte van 2018. Cybercriminaliteit is in ons land bezig aan een gestage opmars. Ook tussen 2017 en 2018 was er al een stijging met 18,1%. Terwijl er in 2015 nog maar 18.000 gevallen officieel werden aangegeven, waren het er in 2019 dus al meer dan 30.000.
Phishing, waarbij criminelen naar uw gegevens “hengelen”, is in België het meest voorkomende type fraude. Vorig jaar werden 2.365 gevallen van phishing geregistreerd. Dat komt neer op een drastische verhoging met 80,3% tussen 2018 en 2019.
Vorig jaar werden 24.617 gevallen van internetfraude vastgesteld, 28,2% meer dan in 2018. Internetfraude komt vooral voor bij online aankopen en verkopen, identiteitsfraude, valse loterijsystemen, …
Nauwelijks iets meer dan een vijfde van de slachtoffers stapt naar de politie. Dit betekent dat de cijfers, ondanks hun sterke stijging, de realiteit niet weerspiegelen. Veel gevallen van online fraude en oplichterij komen dus nooit in de statistieken terecht.
Gemiddeld worden de slachtoffers iets meer dan 1.000 euro armer gemaakt door cybercriminelen. Maar met een gemiddelde moet je altijd oppassen. Sommige mensen hoeven maar enkele eurocenten te missen, anderen worden voor tienduizenden euro’s opgelicht!
Welke impact heeft het coronavirus wereldwijd op de cybercriminaliteit? Cybercriminelen profiteren van de pandemie en de erop volgende economische crisis om nog harder toe te slaan. Dit blijkt uit een rapport van Interpol, dat in de periode 1 januari tot 24 april 2020 de volgende vaststellingen deed:
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.