3 tips om uw computer en uw gegevens veilig te houden
Hoe zorgt u ervoor dat uw gegevens niet in de verkeerde handen vallen? Wij geven 3 tips om uw bestanden zo veilig mogelijk te houden.
Black Friday is uitgegroeid tot een niet te missen afspraak voor handelaars, maar helaas ook voor oplichters. Met de volgende voorzorgsmaatregelen blijft u uit hun klauwen.
Black Friday, Cyber Monday, Cyber Week, … Eén voor één zijn het promotiemomenten die overgewaaid kwamen uit de Verenigde Staten. Ondertussen zijn ze ook bij ons goed ingeburgerd. In hun land van herkomst volgen ze op Thanksgiving, het familiefeest dat in de Verenigde Staten plaatsvindt op de vierde donderdag van november. Dit jaar valt Black Friday dus op 24 november, maar winkels en online boetieks voeren de hele maand lang promoties, wat de kooplust van de consumenten aanmoedigt en het pad effent voor oplichters. Dankzij de volgende vijf tips kunt u goede zaakjes doen zonder het slachtoffer te worden van cyberfraude.
Black Friday of niet, phishing is ondertussen helaas een beproefde techniek bij oplichters. U ontvangt een e-mail, bijvoorbeeld met een onweerstaanbare korting of een bericht over de levering van een pakje, maar als u klikt op de bijgevoegde link, komt u terecht op een valse site, met de bedoeling daar uw persoonlijke informatie te ontfutselen: wachtwoord, krediet- of betaalkaartnummer, adres, geboortedatum, ... U kunt het aantal pogingen tot phishing beperken door een goede spamfilter te installeren. Klik nooit op links en bijlagen in een e-mail die u niet herkent. Controleer altijd het e-mailadres van de afzender en niet alleen de naam in uw e-mailbox.
Phishing kent vele varianten, die helaas steeds vaker voorkomen, zoals vishing (telefonisch contact) en vooral smishing. In dat laatste geval sturen de oplichters u een bericht via sms of een andere berichtendienst (Messenger, WhatsApp, Instagram, ...) waarin ze zich voordoen als de winkel die u regelmatig informatie stuurt of zelfs als de CardStop-dienst. Controleer altijd de identiteit van de afzender voordat u op een link in een bericht klikt.
Ook als u in de mobiele applicatie van Beobank een bevestigingsverzoek ontvangt voor een transactie waarvoor u niet het initiatief genomen heeft, kunt u de transactie weigeren en als frauduleus melden. Om veiligheidsredenen wordt uw toegang tot Beobank Online dan geblokkeerd en kunnen er geen nieuwe internettransacties worden uitgevoerd. U kunt de blokkering opheffen door contact op te nemen met uw kantoor of het Beobank Service Center.
Winkels zijn bijzonder actief tijdens de periode rond Black Friday en u kunt aldus vaak een goede deal vinden of een product op de kop tikken dat anders niet beschikbaar is in de winkel. Om onaangename verrassingen te voorkomen moet u echter uiterst voorzichtig blijven. Op een marktplaats (zoals Amazon) kunt u de beoordelingen van andere gebruikers controleren. In een e-shop zijn er enkele signalen die u goed in de gaten moet houden: check de aanwezigheid van juridische informatie (bedrijfsnaam, btw-nummer, ...), de algemene voorwaarden, de contactmogelijkheden (adres, e-mail, ...) en de beveiligde omgeving (internetadres beginnend met https en een gesloten hangslotsymbool in de browser). Ook beoordelingssites zoals Trustpilot kunnen u een goed beeld geven van de kwaliteit van de site.
Een van de vele technieken die fraudeurs gebruiken, is identiteitsdiefstal. In dat geval misbruikt de oplichter uw persoonlijke gegevens om een bankrekening te openen of een krediet aan te vragen. Een van de gebruikelijke manieren om aan die informatie te geraken is – naast phishing – het bemachtigen van een kopie van uw identiteitskaart. Daarom is het altijd raadzaam om die nooit per e-mail of via een bericht op WhatsApp, Facebook, enzovoort te versturen. Doet u het toch, blokkeer dan uw identiteitskaart via de DocStop-dienst en bestel een nieuwe kaart bij uw gemeente.
Wees ook heel voorzichtig met uw bankkaart. Stuur geen kopie en geef geen informatie (kaartgegevens, wachtwoord, digipass-code, ...) aan wie dan ook. In geen geval mag een bankmedewerker bij u thuis komen om naar uw kaart te vragen of om u te verbinden met uw applicatie voor online of mobiel bankieren.
Vooral in deze koopjesjachtperiode aarzelen oplichters niet om nepadvertenties te maken die u naar een website sturen die helemaal fake is, maar er net zo uitziet als het origineel. Controleer altijd het exacte internetadres en let op de details, zoals de openbare dienst Safe on Web aangeeft: coo1blue.be of coolblu.be zijn bijvoorbeeld niet de domeinnaam van de beroemde online elektronicawinkel coolblue.be. Merk op dat deze fraude zelfs de resultaten van zoekmachines (Google, Bing, Yahoo, ...) kan beïnvloeden.
Raadpleeg gerust ons artikel over de juiste digitale reflexen om veilig te surfen.
Trapte je toch in de val? Laat dan onmiddellijk je kaart blokkeren via Card Stop en contacteer zo snel mogelijk je bank.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.