Hulpgids: Autopech in het buitenland
Stel…je wagen begeeft het in een ander land. Wat je precies moet doen, lees je hier.
Roamingkosten zijn de tarieven die je betaalt om te bellen, sms’en en surfen op een buitenlands netwerk. Tot voor kort moest je die bij iedere grensoversteek betalen, tenzij je smartphone zo ingesteld is dat hij zichzelf (bijna) op vliegtuigmodus zet van zodra je in een ander land terechtkomt.
Inderdaad, het goede nieuws is dat je vandaag binnen de EU-zone geen roamingkosten meer moet betalen. Als je bijvoorbeeld vanuit Spanje naar je broer in Frankrijk belt, kost je dat niet meer dan wanneer jij vanuit Brussel naar een vriendin in Antwerpen belt. Wat vroeger ook gebeurde, was dat je moest betalen wanneer je in België een oproep uit een ander land ontving. Ook dit valt binnen de lidstaten van de Europese Unie volledig weg. Maar let wel: de prijs die je betaalt om buiten de EU met iemand te bellen of sms’en, staat hier volledig los van.
Er zijn enkele valkuilen, want niet iedereen staat er bij stil dat er een verschil is tussen Europese landen en lidstaten uit de Europese Unie. Zo betaal je in Zwitserland en een aantal landen op de westelijke Balkan nog wél die roamingkost. Rijd je met de wagen door Zwitserland, vergeet dan zeker niet je roaming uit te schakelen. De kosten ter plekke zijn namelijk hallucinant hoog. Om het nog verwarrender te maken: Liechtenstein, IJsland en Noorwegen zijn geen EU-lidstaten, maar laten toch die roamingkost vallen. Hier zet je dus gewoon je Google Maps in de stad op, FaceTime je vanop een terras met je moeder en stuur je foto’s naar je vrienden op het 4G-netwerk.
Een volgende ding dat je in je oren moet knopen, is dat het nog steeds duurder is om vanuit België naar een niet-Belgisch nummer te bellen. Dan gelden nog steeds de internationale tarieven zoals we ze vroeger kenden. Ga je een tijdje naar het buitenland, dan controleer je best wat je netwerkprovider na vier maanden begint aan te rekenen. Spendeerde je de afgelopen vier maanden meer tijd in andere EU-landen dan je thuisland, dan kan je provider je contacteren en je om uitleg vragen. Je hebt wettelijk gezien 14 dagen de tijd om op zo’n bericht te reageren. Blijf je daarna meer in het buitenland dan thuis, dan heeft hij het recht om je een toeslag op roamingverbruik aan te rekenen. Dit is een regel waarmee de Europese Unie providers een instrument geeft om fraude te bestrijden.
Goede vraag, want die kosten zorgen er vaak voor dat je reis duurder wordt dan gepland. Even een korte vergelijking: stel dat je databundel in België op is, dan betaal je zo’n 6 eurocent per verbruikte megabyte. Aangezien je buiten de grenzen van de EU geen beroep meer doet op die databundel, betaal je vanaf de eerste verbruikte megabyte al een meerprijs. En die varieert vaak tussen 5 en 10 euro. Maar wat doe je met een megabyte? Wel, daar stuur je zo’n 1.000 WhatsApp-berichtjes mee. Om te bellen ben je al snel anderhalve euro per minuut kwijt en per sms’je ben je tussen de 30 en 50 eurocent kwijt. Gelukkig kan je bij de Belgische providers terecht om een roamingpakket aan te kopen wanneer je bijvoorbeeld drie weken door de Verenigde Staten gaat roadtrippen. Voor zo’n 50 euro per maand ben je al snel gemakkelijk bereikbaar en houd je het thuisfront op de hoogte.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.