Wat jij als reiziger moet weten over de Reiswet 2018
Vanaf 1 juli 2018 zijn reizigers beter beschermd als ze hun vakantieplannen moeten annuleren.
Als je buiten de eurozone op reis gaat, is het handig om je bestemming te kiezen aan de hand van de wisselkoers. Staat de waarde van de lokale munt zwak of is hij zwakker geworden ten opzichte van de euro, dan doe je een goede zaak. Denk dan bijvoorbeeld aan landen waar de politieke of economische situatie onlangs stabiliseerde, en waar de economie dus nog een groot potentieel groeimarge heeft. Om helemaal zeker van je stuk te zijn, houd je het reisadvies van Buitenlandse Zaken best nauwlettend in de gaten.
Ben je niet op zoek naar een specifieke bestemming en maakt de vliegmaatschappij die je gebruikt weinig verschil, schrijf je dan in op enkele newsletters van lowcost airlines of websites die zich specialiseren in goedkope vliegtuigtickets. Die nieuwsbrieven belanden soms wel iedere dag in je mailbox, maar de meest aantrekkelijke deals staan er ook altijd op. Sommige van die websites hebben ook premiumversies van hun nieuwsbrieven waar de allerbeste deals naar voren komen. Die premiumversie kost je dan afhankelijk van de aanbieder tussen de 10 en 50 euro per jaar. Ben je een echte globetrotter, dan kan die investering wellicht iets opbrengen.
Wil je er echt steevast van overtuigd zijn dat je de beste deal doet als het om je vliegtickets gaat? Geef je bestemming en tijdstip dan in op websites zoals Skyscanner en stel een prijsalarm in. Wat wil dat precies zeggen? Wel, dat je een mailtje krijgt van zodra de goedkoopst beschikbare deal in prijs verlaagt. Dit kan te maken hebben met het aantal beschikbare plaatsen op het vliegtuig, weersomstandigheden, lokale omstandigheden, schommelingen van de wisselkoers, enzovoort. Kortom, als je de beste deal wilt doen en je hebt nog wat tijd vooraleer je boekt, stel je best een prijsalarm in.
Iedereen heeft zijn eigen trucje om aan het goedkoopste vliegticket te geraken, maar sommige mensen hebben er een bijna wiskundige regel voor gevonden. Uit onderzoek blijkt dat zowel nationale als internationale vluchten het goedkoopst zijn op een dinsdag. Wil je nog iets verder gaan, dan zou je vliegtickets best exact 171 dagen van tevoren boeken. Ook al gaat het om enkele euro’s, je hebt ze in ieder geval bespaard!
Hoe meer je wil meenemen op reis, hoe meer je betaalt. Het is iets wat we allemaal weten, maar toch hebben we het moeilijk om twee weken te reizen met een handbagagekoffer. In de meeste vakantiehuizen of –appartementen heb je een wasmachine voorhanden en ook een bezoekje aan een lokale wasserette doet je portefeuille minder pijn dan die extra koffer. Ben je doodongelukkig met alleen handbagage, check dan één extra koffer in voor jezelf en je medereiziger.
Wie kinderen heeft, kent wellicht de stress wanneer hij voor de zoveelste keer een reis boekt op het drukste – en dus duurste – moment van het jaar. Juli en augustus, de herfst-, kerst-, krokus- en paasvakantie: stuk voor stuk momenten waarop touroperators het onderste uit de kan willen halen. Soms kan het dan goedkoper zijn te vliegen vanuit een buurland waar op dat moment geen schoolvakantie is, maar op tijd boeken is de boodschap.
Wie geen kinderen heeft, moet ook weten dat hij een rood kruis over de schoolvakantiedata in zijn agenda moet tekenen. Plan je zonvakantie in Europa bijvoorbeeld in juni of september, zo vermijd je een hittegolf en bespaar je flink wat euro’s. In juli en augustus, wanneer er hopelijk tropische temperaturen in België zijn, kan je dan van je eigen tuin genieten.
Tenslotte is het een grote troef om punten te sparen met je kredietkaart. Zo is er bijvoorbeeld de Beobank Neckermann World Mastercard waardoor je bij iedere aankoop punten spaart die je kan omzetten naar korting op je volgende Neckermann-vakantie. Of de World Travel Mastercard waarmee je miles spaart die je kan omzetten in vlieg- of treintickets. Geef toe, zo wordt reizen nóg leuker en aangenamer!
Benieuwd naar meer voordelen van reizen met een kredietkaart? Ontdek alle Beobank-kredietkaarten voor vakantiegangers: Beobank Visa Gold, Beobank Neckermann World Mastercard, Beobank World Travel Mastercard, Beobank Flying Blue World Mastercard en Beobank Premium Flying Blue World Mastercard.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.