Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Werken als student in 2024? Dit moet u weten

Check de wettelijke spelregels

Heeft u zin om deze zomer de handen uit de mouwen te steken als jobstudent? Een prima idee, op voorwaarde dat u de wettelijke spelregels volgt. Daar bestaan weleens misverstanden over. Zo is het wel degelijk toegelaten om als student meer dan 600 uur te werken per jaar.

De zomervakantie is de perfecte periode om als student aan de slag te gaan. Met een beetje geluk versiert u wel een vakantiejob die enigszins aansluit bij uw studiegebied en kunt u relevante werkervaring opdoen, meteen een mooie eerste vermelding op uw cv. Al willen de meeste studenten toch vooral graag een centje bijverdienen voor pakweg een reis of zomerfestival. Klinkt allemaal leuk, maar met welke wetgeving moet u rekening houden?

Wie mag werken?

Het spreekt voor zich dat u het statuut van student moet hebben om een studentenjob te kunnen uitoefenen: u moet dus ingeschreven zijn in een onderwijsinstelling voor middelbaar (algemeen, technisch, beroeps- of kunstonderwijs), hoger of universitair onderwijs. Ook wie zich voorbereidt op een examen voor de centrale examencommissie wordt als ‘student’ beschouwd. De wetgever heeft geen maximumleeftijd vastgelegd, maar u mag niet meer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht. Dat betekent concreet dat u de eerste twee leerjaren van het secundair onderwijs gevolgd moet hebben (als 15-jarige) of de leeftijd van 16 jaar bereikt moet hebben.

Het contract

Om als jobstudent te mogen werken, moet u altijd een contract ondertekenen ten laatste op het moment dat u in dienst treedt: een exemplaar voor de werkgever, een voor de student. Een mondelinge overeenkomst volstaat dus niet. Zo’n studentenovereenkomst is feitelijk een gewone arbeidsovereenkomst van een arbeider, bediende, handelsvertegenwoordiger of dienstbode (volgens het type arbeid dat de student verricht), weliswaar met enkele bijkomende voorwaarden.

Zo is de contractduur vooraf bepaald. De eerste drie dagen gelden sowieso als proefperiode, ook wanneer dit niet expliciet in de overeenkomst staat. De werkgever of student kan de overeenkomst tijdens de proefperiode stopzetten zonder opzegging of vergoeding. Ook daarna kan het contract opgezegd worden met een verkorte opzeggingstermijn. De student kan de overeenkomst opzeggen binnen een termijn van één dag of – als de werkperiode langer dan een maand duurt – drie dagen. Voor de werkgever bedraagt de opzegtermijn respectievelijk drie en zeven dagen.

Loon naar werken

Als jobstudent wilt u uiteraard een eerlijke verloning. Het loon hangt af van de sector waarin u aan de slag gaat en wordt normaliter bepaald door een collectieve arbeidsovereenkomst volgens het paritair comité (activiteitensector) van de onderneming. De Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten kan hierover inlichtingen geven. Ligt het loon niet vast in het paritair comité? Dan krijgt u als student het zogenaamde ‘gemiddelde minimuminkomen’ dat afhangt van uw leeftijd (1.309,84 euro bruto voor een 16-jarige, 1.954,99 euro voor een 21-jarige). Gelukkig houdt de overheid bij jobstudenten geen sociale bijdragen af. U bent alleen een solidariteitsbijdrage verschuldigd (2,71% van het brutoloon), die veel lager ligt dan de sociale lasten van een gewone werknemer.

Een studentenjob is een uitstekende manier om geld te verdienen en werkervaring op te doen. Maar om uw inkomsten en uitgaven goed te beheren, is het essentieel om een bankrekening te openen die afgestemd is op uw behoeften. Zo ontvangt u niet alleen uw salaris in alle veiligheid, maar kunt u ook uw dagelijkse financiën beheren, betalingen doen en uw uitgaven gemakkelijk bijhouden.

Meer dan 600 uur?

Om te genieten van het belastingvoordeel verbonden aan de solidariteitsbijdrage, mag u maximaal 600 uur per jaar werken. Vanaf het 601ste uur kunt u weliswaar blijven werken onder een studentenovereenkomst, maar wordt uw loon belast zoals dat van een gewone werknemer. Daardoor wordt het zowel voor de student als de werkgever minder interessant. Studentenjobs zijn trouwens niet beperkt tot de zomer: u kiest zelf in welke periode u wilt werken. Wilt u weten hoeveel uren u nog over hebt? De overheid heeft een onlinetoepassing en app gemaakt om dat te volgen: Student@work.

Ouders

Nog een belangrijke factor: riskeren uw ouders de kinderbijslag te verliezen wanneer u te veel werkt? En wat is ‘te veel’? Sinds 1 januari 2019 wordt de kinderbijslag (die in Vlaanderen voortaan ‘groeipakket’ heet) geregeld op gewestelijk niveau. In Vlaanderen blijft het groeipakket behouden als u maximaal 600 uur werkt. Woont u in Brussel of Wallonië, dan mag u maximaal 240 uur werken per kwartaal (behalve in de zomermaanden).

En wat met de personenbelasting? Blijf onder het brutobedrag van 12.422,50 euro (inkomstenjaar 2024) om niet belast te worden. Bij overschrijding bent u niet meer fiscaal ten laste van uw ouders en betalen zij dus meer belastingen. Werken als student is dus interessant, zolang u rekening houdt met deze beperkingen.

Ontdek de zichtrekening die het beste bij uw behoeften past

Open mijn zichtrekening

Hoe kunnen we u helpen?