Wat zijn de belangrijkste beursindexen en waarvoor dienen ze?
Zelfs voor doorgewinterde beleggers valt het niet altijd mee om in te schatten hoe gezond bepaalde aandelen zijn. Gelukkig bestaat er...
De BEL 20 is een van de vele beursindexen die de wereld rijk is. Dat wil zeggen: het is een groepering van de twintig meest representatieve beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in België. Voorbeelden van andere bekende beursindexen zijn de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq.
De samenstelling van de BEL 20 wordt jaarlijks herzien. Elk jaar in maart beslist de internationale beursmaatschappij Euronext welke aandelen erin mogen noteren. BEL 20-bedrijven moeten een grote gezuiverde marktkapitalisatie, voldoende verhandelbaarheid en een solide liquiditeit hebben. Je kunt de index in zijn huidige samenstelling raadplegen en de koersen ervan opvolgen via Euronext of De Tijd.
Dat de BEL 20 fungeert als een soort beursbarometer doet je misschien denken dat erin investeren geen risico’s inhoudt. De index wordt dan wel op tijd en stond aangepast om de staat van de beurs te reflecteren, en elke aanpassing gebeurt na een zorgvuldige selectie op basis van strenge criteria en uitgebreide berekeningen. Maar onthoud dat aandelen altijd risico’s met zich meebrengen.
Aandelen die in de BEL 20 noteren, bieden dus geen garantie op rendement, omdat zelfs doorgewinterde experts nooit met zekerheid kunnen voorspellen welke evolutie een aandeel zal doormaken. Of je nu investeert in (een deel van) de BEL 20 of niet, beleggingen spreiden blijft cruciaal.
Investeren in de BEL 20 kan door rechtstreeks aandelen te kopen van de bedrijven die zich in de index noteren, of door een tracker-fonds (ETF) uit te kiezen dat de koers van de BEL 20 volgt. Beleg je het liefst rechtstreeks in individuele aandelen? Weet dan dat de volatiliteit van een individueel aandeel gemiddeld hoger ligt dan dat van meerdere aandelen, omdat je je belegging minder diversifieert.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.