Geopolitiek: drie risico's die de markten bedreigen
Welke invloed hebben de recente politieke ontwikkelingen in Rusland, Oekraïne en de Gazastrook op de financiële markten?
Vladimir Poetin slaat terug na de Westerse sancties tegen Rusland. Volgens onze analisten kan de huidige situatie de keuzes van de ECB de komende weken beïnvloeden.
Duitsland betaalt de kosten in het tweede trimester
De laatste weken was de DAX-index erg onrustig. De duik van de DAX is te verklaren door de vele Duitse ondernemingen die sterk afhankelijk zijn van de export naar Rusland. De daling van de export naar Rusland begon in maart en bedraagt nu 12%. De bestellingen en de industriële productie dalen sinds het tweede trimester van 2014. Dit valt samen met de onrust aan de Russische grenzen. De onzekerheid in de regio heeft de tewerkstellingscijfers geen goed gedaan in landen zoals Duitsland en Frankrijk, die commercieel afhankelijk zijn van de export naar Rusland. Het is onwaarschijnlijk dat de tewerkstelling zich binnenkort herstelt in deze landen. De ondernemingen zullen hun prijzen immers moeten verhogen en hun loonlasten verlagen om winstgevend te blijven.
Is Oekraïne de luis in de pels van de ECB?
De Europese desinflatie is een van de zaken waartegen de ECB zich probeert te wapenen. Daarnaast zet het Russische embargo de verhoging van de energieprijzen op de agenda. Maar ook de noodzaak van getroffen ondernemingen om hun prijzen te verhogen en zo winstgevend te blijven, is een belangrijk onderwerp van discussie. Kortom, als de situatie in Oekraïne zo blijft, wordt het risico op inflatie in Europa weer groter. De middelen om de crisis van de centrale bank aan te pakken, zullen leiden naar een scenario van een zwakke economische groei en niet naar een scenario van desinflatie. Dit zou twee gevolgen hebben:
Rusland hangt nog niet in de touwen
Hoewel Poetin terugslaat, hebben de Westerse sancties een grote impact op de Russische economie. Door het importverbod dreigt immers een tekort aan landbouwproducten. Zo importeert Rusland 35% van zijn landbouwproducten uit Europa en 6% uit de Verenigde Staten.
Bovendien zorgt de zwakke roebel samen met een verhoogde inflatie op voedingswaren voor een nog hogere inflatie dan de huidige 8%. Onvermijdelijk zal dit wegen op de consumptie, met een lager BBP tot gevolg. Het wereldwijde BBP kan hierdoor ook licht krimpen, zonder de huidige cijfers omver te gooien.
Volgens onze analisten kan de Russische centrale bank in september de rente verhogen om de inflatie te bestrijden.
En door het importverbod van goederen uit Europa en de Verenigde Staten zal Rusland zich richten op:
Hoe investeren?
Onze analisten raden aan met uw adviseur te bespreken welke effecten in uw portefeuille het gevoeligst zijn voor de huidige macro-economische factoren. Over het algemeen is het aan te raden voorzichtig om te springen met effecten die gevoelig zijn voor de situatie in Rusland. Nochtans liggen er nu ook kansen op de Russische markten. Zo beschikt Rusland bijvoorbeeld over enorme reserves aan grondstoffen, die op lange termijn een dynamiek op de markten op gang zullen brengen. Een interessante strategie is bijvoorbeeld om periodieke investeringen te doen. Zo kunt u profiteren van de wisselende koersen op de Russische markt.
Momenteel blijft het ook interessant om in andere opkomende markten te investeren, zoals Azië, of in fondsen van opkomende markten met een defensief karakter.
Meer weten? Contacteer uw Beobank-adviseur
Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito's en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.