Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Geopolitiek: drie risico's die de markten bedreigen

Geopolitiek: drie risico's die de markten bedreigen

De laatste weken bleef de volatiliteit op de markten erg beperkt. Nochtans zorgen de recente politieke ontwikkelingen voor onrust. Welke invloed heeft de huidige internationale context op de financiële markten?

 

Het ongeluk met Malaysia Airlines

De aanval op de lijnvlucht van Malaysia Airlines aan de Oekraïense grens beroert de publieke opinie. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne van begin dit jaar laait weer sterk op na de recente gebeurtenissen. Een reactie van de aandelen- en deviezenmarkten zal bijgevolg niet op zich laten wachten.

Het grondoffensief in Gaza

Ook het conflict tussen Israël en Palestina heeft volgens onze analisten een impact op de markten. Sinds de aankondiging van het grondoffensief in Gaza vertoonden zowel het Midden-Oosten als de petroleummarkt signalen van een verhoogde volatiliteit. Ondanks het staakt-het-vuren, zal het conflict ongetwijfeld een zware impact hebben in het Midden-Oosten.

Sancties tegen Rusland

Sinds de annexatie van de Krim lieten de sancties tegen Rusland niet op zich wachten, zowel op energievlak, als in de mijnbouw, defensie en de financiële sector. Als blijkt dat Rusland steun heeft verleend aan de Pro-Russische separatisten, zal het land mee verantwoordelijk gesteld worden voor de aanval op de lijnvlucht van Malaysia Airlines. In dat geval volgen nieuwe sancties.

Wat te doen in een context van internationale spanningen?

Onze analisten raden aan met uw adviseur te bespreken welke effecten in uw portefeuille het gevoeligst zijn voor de huidige macro-economische factoren. Over het algemeen is het aan te raden voorzichtig om te springen met effecten die gevoelig zijn voor de situatie in Rusland. Nochtans liggen er nu ook kansen op de Russische markten. Zo beschikt Rusland bijvoorbeeld over enorme reserves aan grondstoffen, die op lange termijn een dynamiek op de markten op gang zullen brengen. Een interessante strategie is bijvoorbeeld om periodieke investeringen te doen. Zo kunt u profiteren van de wisselende koersen op de Russische markt.

Europa

Op Europees vlak concentreert u zich volgens onze analisten best op:

 


  • ondernemingen die hoge dividenden uitkeren

  • ondernemingen met een gezonde cashflow, ondanks de zwakke macro-economische resultaten van de Europese landen

  • een minimale voorraad aan aandelen van kleine en middelgrote ondernemingen


  •  


Zo kunt u op middellange termijn de vruchten plukken van het beleid van Mario Draghi. Met de TLTRO (Target Long Term Refinancing Operation) wil Draghi de Europese economie immers een boost geven. De Europese markten herstellen zich trouwens na een periode van hoge volatiliteit. U investeert dan ook best in Europese fondsen met een lage volatiliteit.

De Amerikaanse markten

Op de Amerikaanse markten blijft u best bij:

 

 


  • flexibele aandelenfondsen uit verschillende dragende sectoren (biotechnologie, technologie en energie)

  • aandelen van grote ondernemingen met een potentiële omzetstijging


  •  


De opkomende markten

Blijven de opkomende markten interessant? Dat hangt af van de regio. Aziatische fondsen zijn momenteel de beste keuze. Deze reageren positief op de macro-economische ontwikkelingen.

Wat betreft de andere regio’s blijft u best bij fondsen van het type low beta. Zo profiteert u van mogelijke dividenden in activaklassen die niet gekend zijn voor dit type investeringen.

En wat met obligaties? Hier zoekt u best om volgende te beperken:

 

 


  • sub-activaklassen die oververtegenwoordigd zijn in nichethema’s (de perifere schuld en de schuld van de opkomende landen in Oost-Europa)

  • activaklassen die gevoelig zijn voor een hogere volatiliteit op de aandelenmarkten.


  •  


 

Meer weten? Contacteer uw Beobank-adviseur

 

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.

 

Hoe kunnen we u helpen?