Kun je de volatiliteit van je beleggingen voorspellen?
De volatiliteit van je beleggingen voorspellen is helaas niet mogelijk, maar je kunt er wel op leren anticiperen. Hier vind je een overzicht van de verschillende...
Hoe hoger de inflatie, hoe minder het geld op je spaarrekening waard is. Bovendien brengt spaargeld op zulke momenten door lage intrestvoeten relatief weinig op. Daarom zijn mensen in tijden van inflatie eerder geneigd om hun geld te laten renderen via de beurs.
Vooral beleggen in grondstoffen wint aan populariteit in tijden van inflatie, omdat grondstoffen op zulke momenten traditioneel beter presteren dan andere beleggingsproducten. Wanneer de inflatie stijgt, stijgen grondstoffen met andere woorden bijna altijd in waarde. De verklaring? Als mensen het gevoel hebben dat er inflatie op til staat – ze vermoeden met andere woorden dat de prijzen binnenkort zullen stijgen, terwijl hun loon maar traag zal volgen – geven ze hun geld liever vandaag uit dan morgen. Bijgevolg neemt de vraag naar consumptieproducten toe [1]. Het gaat dan veelal om een milde (ofwel gezonde) inflatie van om en bij de 2%. en stijgt de vraag naar grondstoffen om die producten te maken logischerwijs eveneens.
In tegenstelling tot wat sommigen denken, mag je grondstoffen niet zomaar zien als een verzekeringspolis tijdens een dalende conjunctuur. Dit omdat de vraag voor grondstoffen voornamelijk van de industrie komt, denk bijvoorbeeld aan metalen die voor elektronica worden gebruikt. Ten slotte zijn beleggingen pro-cyclisch: hun waarde stijgt of daalt afhankelijk van de economische omstandigheden. Grondstoffen kunnen zelf volatieler zijn dan aandelen! Informeer je uitgebreid vooraleer je in grondstoffen belegt, en onthoud dat je beleggingsportefeuille in het algemeen goed gediversifieerd moet zijn.
Er zijn verschillende manieren om in grondstoffen te beleggen. Je kunt:
[1] Inflatie stimuleert de vraag en de economie enkel onder bepaalde voorwaarden. Het gaat dan veelal om een milde (ofwel gezonde) inflatie van om en bij de 2%.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.