Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Waarom MiFID II voor beleggers alleen maar goed nieuws is

Welke veranderingen heeft MiFID II met zich mee gebracht?

Sinds januari 2018 treedt MiFID II in werking. MiFID is kort voor ‘Markets in Financial Instruments Directive’. Het is een term die je nog vaak zult tegenkomen, omdat alle instellingen die beleggingsdiensten aanbieden zich eraan moeten houden. Wat MiFID II precies inhoudt en welke gevolgen de richtlijn voor jou heeft als belegger? Je leest het hier!

Zorgplicht voor financiële tussenpersonen

MiFID is geen nieuw begrip in de beleggingswereld. Al in 2007 werd MiFID I in het leven geroepen omdat veel beleggers investeerden in producten die ze weinig of niet begrepen. Vaak hadden ze geen idee van de bijkomende kosten en pasten hun beleggingen niet bij hun beleggingshorizon of risicoprofiel. Door MiFID I kregen financiële tussenpersonen zorgplicht, die ze vandaag nog steeds hebben. Zo moeten ze onder meer voldoen aan strenge vereisten op het gebied van transparantie en opleiding van het personeel. 

Lees meer over de impact van MiFID II op beleggers of raadpleeg nog meer MiFID II-richtlijnen (pdf) in de brochure die Beobank opstelde in samenwerking met Febelfin.

MiFID I versus MiFID II    

De zorgplicht die er dankzij MiFID I kwam, houdt in dat beleggingsadviseurs voor elke klant eerst een beleggersprofiel moeten opmaken op basis van zijn of haar kennis en ervaring, financiële situatie en beleggingsdoelstellingen. Vervolgens mogen ze alleen maar producten voorstellen die bij dat beleggersprofiel passen. MiFID II verplicht beleggingsadviseurs ook om zeer transparant te communiceren over risico’s en bijkomende kosten, en dat zowel voor als na transactie.  

MiFID II reguleert de verkoop van complexe financiële producten nog meer dan MiFID I. Financiële tussenpersonen mogen (onder andere) niet zomaar om het even welk product verkopen aan beleggers met onvoldoende kennis. Sinds 2007 zijn de markten bovendien sterk veranderd, waardoor de autoriteiten achter MiFID I zich ook genoodzaakt zagen om de definitie van ‘complexe producten’ aan te passen en uit te bereiden naar meer soorten beleggingen.

Duidelijke doelgroepen

Ook zijn financiële instellingen onder MiFID II verplicht om de doelgroep van elk product duidelijk te bepalen. Als een bank bijvoorbeeld voor beleggingsfondsen een doelgroep definieert als “beleggers met een beleggingshorizon van minstens 3 jaar” heeft, dan mag ze in geen geval fondsen verkopen aan mensen met een kortere beleggingshorizon. Als de karakteristieken van een product veranderen, moet de financiële instelling de doelgroep in kwestie ook herzien.

Extra bescherming op de derivatenmarkt

Bovenop extra bescherming voor particuliere en professionele beleggers, probeerde MiFID I ook om de derivatenmarkt (beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een andere product, zoals bijvoorbeeld aandelen en goud) te reguleren om een tweede financiële crisis zoals in 2008 te vermijden. Zo mogen derivaten dankzij MiFID I alleen nog maar via erkende platformen verkocht worden. Met MiFID II worden de regels op die elektronische trading platforms nog versterkt, met nog extra transparantievereisten.

Voor wie is MiFID II bedoeld?

Iedereen die beleggingsadvies of beleggingsproducten aanbiedt, moet zich houden aan MiFID I en II. De richtlijn beschermt zowel particuliere beleggers als kmo’s (vennootschappen inbegrepen). 

Heeft MiFID II ook nadelen voor beleggers?

In principe heeft MiFID II voor jou als belegger alleen maar voordelen. Mogelijk vind je het niet zo aangenaam om je financiële situatie en toekomstplannen uit de doeken te doen voor de financiële instelling waarmee je in zee wil, maar op de lange termijn helpt het je alleen maar om verstandiger te beleggen met een beter zicht op de risico’s.
 

Hoe kunnen we u helpen?