Een internationale studie of stage? Zo financier je het.
Ga je op Erasmus of een stage doen in het buitenland? Er zijn verschillende manieren waarmee je als student op financiële steun kunt rekenen.
Heb je een studie- of stageplaats gevonden die helemaal bij jou past? Dan kun je meteen starten met de zoektocht naar een goede verblijfplaats. Ga binnen de regio van je campus op zoek naar woningen voor internationale studenten. Niet alleen kennen de verhuurders de regelgeving en brengen ze een heleboel verplicht papierwerk in orde, maar je komt ook terecht bij je lotgenoten. Kies je voor een kamer in zo’n gebouw, specifiek voor internationale studenten, dan pols je bij je huisbaas het best even naar eventuele Facebookgroepen om alvast kennis te maken met je toekomstige huisgenoten.
Een volgend aandachtspunt is het tijdig aanvragen van een visum. Afhankelijk van de plaats waar je naartoe trekt (buiten Europa), kan zo’n procedure best wel wat tijd in beslag nemen. Soms duurt het zelfs al enkele weken vooraleer een visum is aangevraagd, een duurtijd die niet uitzonderlijk is. Best informeer je even bij de onderwijsinstelling of bij je stageplaats of je wel een studentenvisum nodig hebt. Klaar om aan de slag te gaan? Alle nodige informatie vind je op de website van de overheid van het desbetreffende land.
Wist je dat volgens onderzoek vliegtickets voor zowel nationale als internationale vluchten het goedkoopst zijn op een dinsdag? En dat je best exact 171 dagen van tevoren boekt? Er bestaan heel wat trucjes om aan het goedkoopst mogelijke ticket te geraken, dus waarom zou je ze niet gebruiken? Stel desnoods prijsalarmen in waarbij je een melding ontvangt wanneer vliegtickets binnen een bepaalde periode in prijs verlagen. Meer informatie over goedkoop reizen, vind je hier.
Kijk zeker tijdig de vervaldata van je persoonlijke documenten na. Dat wordt nog te vaak over het hoofd gezien. Denk hier aan je identiteitskaart, paspoort, bankkaart, kredietkaart, enzovoort. Is dat het geval, dan vraag je best ruim op tijd een nieuwe aan. Zeker wanneer het om een nieuwe identiteitskaart gaat, reken je best op enkele weken vooraleer je ze mag gaan ophalen. Op tijd mee beginnen, dus.
Als er een ding is dat je wilt vermijden, dan is het ziek worden in het buitenland en niet goed verzekerd zijn. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, kunnen ziekenhuisrekeningen behoorlijk hoog oplopen. Overloop samen met je ouders je polissen eens en contacteer zeker je ziekenfonds en verzekeringsagent voordat je vertrekt. Zij kunnen je een overzicht bezorgen.
We moeten je het wellicht niet meer vertellen, maar studeren in het buitenland is geen goedkope zaak. Gelukkig zijn er verschillende manieren om op extra financiële steun te rekenen. Zo heb je meestal via je Belgische onderwijsinstelling al recht op een gedeeltelijke vergoeding voor je inschrijvingsgeld en verblijfskosten. Zijn de financiële middelen beperkt, dan kun je nog steeds een extra studiebeurs via de Vlaamse overheid aanvragen. Helpen zij je niet, dan bestaan er nog tal van andere fondsen voor studenten.
Wanneer je les gaat volgen in het buitenland, krijg je meestal meteen een studentenkaart van de school ter plaatse. Het is niet onbelangrijk om deze voordelen voor je vertrek na te kijken. Dit kan een korting zijn op het openbaar vervoer – of dat kan zelfs helemaal gratis worden, maar ook bij musea, bioscopen, winkels en andere culturele activiteiten krijg je wellicht korting. Reis je echter voor een stage naar het buitenland, dan kan het interessant zijn om voor 15 euro een internationaal erkende studentenkaart (ISIC) aan te vragen.
Reis je naar een land buiten de Europese Unie, dan is het een goede beslissing om op voorhand wat belangrijke informatie te bundelen. Stop een klein notitieboekje in je handtas of broekzak met daarop de lokale noodnummers, de contactgegevens van de mensen bij je onderwijsinstelling, stageplek, je huisbaas of een medestudent die je al via een Facebookgroep leerde kennen. Gebeurt er iets ernstig of wordt je telefoon gestolen, dan weet je tenminste wie je in dat geval kunt bellen.
Last but not least: zijn er toffe restaurantjes in de buurt van mijn verblijfplaats, wat kost een lekkere koffie daar, wat zijn de lokale gerechten en wat wil ik ter plaatse zeker zien? Maak een handig lijstje van je must sees en trek de eerste dag al op ontdekking. Niets is zo fijn als het avontuur vanaf het eerste moment volledig te beleven.
Tijdens je research stoot je wellicht op informatie over de lokale munteenheid en betalingsmogelijkheden. Belangrijk hierbij is te weten dat je kunt rekenen op heel wat voordelige formules – precies omdat je student bent. Bij Beobank is dat de volledig gratis zichtrekening voor jongeren. Met de Visa Student en Mastercard Student kredietkaart beschikt je over een kredietlijn van 750 euro. Met een kredietkaart kun je bijna overal veilig en vlot betalen.
Kredietopening van onbepaalde duur, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en mits wederzijds akkoord.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.