Hoeveel mag ik als student bijverdienen?
Ben je student aan het middelbaar, een hogeschool of universiteit? Wat extra zakgeld is altijd mooi meegenomen. Bovendien verdien je als jobstudent het grootste deel onbelast. Maar wat mag en wat niet? We zochten het voor je uit.
Als student zijn er tal van manieren om aan extra centen te geraken. Je hoorde ongetwijfeld al over de termen ‘jobstudent’, ‘werkstudent’ en het recent gelanceerde ‘student-ondernemer’. Wanneer je het verschil tussen de drie aan wat vrienden vraagt, lijkt iedereen er een eigen versie van te hebben. Laat je goed informeren, want de regeltjes rond bijverdienen moet je zowel als volwassene als student nauwgezet volgen.
Jobstudent
Dit is de meest gebruikte vorm om te werken als student. Vanaf je zestiende, zelfs een jaartje vroeger als je de eerste graad van het middelbaar afwerkte, mag je een maximum aantal uren per jaar aan de slag gaan. En dat kan in eender welke sector. Sta je graag op vrijdagavond achter de toog van het jeugdhuis en wil je zondagochtend bij de bakker werken? Je kunt beiden gerust combineren. Zowat iedere job die je als loontrekkende kunt beoefenen, is ook geschikt voor studenten. Heb je al een droomjob in gedachten? Aarzel dan niet om even te gaan polsen bij het bedrijf waar je graag zou werken.
Het principe van een studentenjob is dat je als student aan het middelbaar, de hogeschool of universiteit kunt bijverdienen tegen verminderde sociale zekerheidsbijdragen. Die houdt je werkgever van je loon af, waardoor je zelf niets meer van die hele papierwinkel moet aantrekken. Het enige wat je moet doen is je belastingbrief invullen, die meestal nog naar jouw ouders gestuurd wordt. Jaarlijks mag je een maximum van 11.042,86 euro verdienen: wie dat maximum overschrijdt, zal zelf belastingen op zijn inkomsten moeten betalen omdat je dan niet meer ten laste van je ouders bent.
Het is niet alleen van belang hoeveel je verdient, maar ook hoeveel je werkt. Op jaarbasis mag je niet meer dan 475 uren werken, met een maximum van 240 uren per kwartaal. In de zomer, (de maanden juli, augustus en september), mag je echter zo veel werken als je wilt. De ideale motivatie om geen herexamens te hebben, dus. Ga je toch over die urengrens, dan krijgen je ouders geen kinderbijslag meer. Weeg dus goed af of meer werken echt wel meer oplevert dan die kinderbijslag. Vergeet je belastingaangifte ook als student niet in te vullen, want dit is ook voor jou verplicht.
Aandachtspunt: In de zomer mag je inderdaad meer werken, maar niet tijdens de laatste zomervakantie van je studie. Hier moet je je aan de maximale 240 uren per kwartaal houden, want officieel gezien heb je je studies op dit moment al afgerond.
Werkstudent
Wie als jobstudent een van bovenstaande regels schendt, krijgt in sommige gevallen het statuut van werkstudent. Dat betekent dat je normale sociale zekerheidsbijdragen betaalt omwille van het feit dat je geen studentenovereenkomst afsloot of dat je jaarlijks meer dan 475 uren werkte. Het statuut van werkstudent is ideaal voor wie werken en leren met elkaar wil combineren, en dat allebei op een gelijkwaardig niveau.
Universiteiten en hogescholen geven namelijk bepaalde studiefaciliteiten voor werkstudenten. Omdat je een vast contract bij een bepaalde werkgever hebt, word je soms vrijgesteld van lessen die samenvallen met je werkdagen. Deze optie wordt steeds vaker benut door studenten die hun eigen studies moeten financieren of die graag extra werkervaring willen opdoen.
Student-ondernemer
Zijn die 475 uren voor jou nog niet voldoende om bij te verdienen – of zit het ondernemen nu eenmaal in je bloed? Dan kan het statuut van student-ondernemer weleens iets voor jou zijn. Hier is de procedure jammer genoeg niet helemaal vereenvoudigd, maar zal je hetzelfde moeten doen als een zelfstandige in bijberoep. Je zoekt een boekhouder, vraagt een ondernemingsnummer aan bij een sociaal verzekeringsfonds of je onderwijsinstelling en betaalt ieder kwartaal sociale bijdragen – zoals het hoort. Op het einde van iedere maand factureer je je prestaties door aan je klanten en word je door hen betaald. Belangrijk is dat je als student-ondernemer meerdere klanten hebt, anders word je door de belastingdienst aanzien als een schijnzelfstandige.
Iedere achttienjarige die als hoofdactiviteit aan een hogeschool of universiteit studeert, kan dit statuut aanvragen. Het grote voordeel is dat je kunt aftasten of het iets voor jou is om na je studies zelfstandige te worden, én dat je tegelijkertijd bovenop je studentenjob nog wat extra kunt bijverdienen. Als student-ondernemer betaal je geen sociale bijdragen wanneer je minder dan 6.775,25 euro verdient en combineer je dat statuut met bijverdienen als jobstudent, dan mag je in totaal 6.798,50 euro bijverdienen. Overschrijd je dat bedrag, dan ben je fiscaal niet meer ‘ten laste’ van je ouders, verliezen ze hun kindergeld en daarnaast de korting op hun belastingen.
Een groot voordeel: het statuut student-ondernemer is vergelijkbaar met een topsportstatuut en biedt je heel wat voordelen, zoals flexibiliteit in lessenpakketten en examens, coaching, extra publiciteit, enzovoort. Ga zeker na of jouw onderwijsinstelling een speciaal centrum ter begeleiding en ondersteuning van student-zelfstandigen oprichtte, want in een aantal Belgische hogescholen en universiteiten is dat vandaag het geval. Ga zeker en vast eens informeren bij je school en met wat geluk hoef je het hele proces niet op je eentje te doorlopen.
Ziezo, je bent helemaal klaar om te kiezen op welke manier jij wilt bijverdienen. Meer informatie vind je op www.centenvoorstudenten.be of www.socialsecurity.be
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.