Starten met beleggen? Bepaal uw risicoprofiel en duurzaamheidsvoorkeuren
Wie voor het eerst bij een beleggingsadviseur aanklopt, denkt beter al na over zijn risicoprofiel. Maar wat is het en hoe wordt het bepaald?
Goed omringd
Voeding heeft een grote impact op je lichaam, en voor topsporters is het des te belangrijk dat ze hun lichaam voorzien van goede brandstof. Een sportdiëtist draagt daar voor een groot stuk toe bij.
One team!
Elke laatste donderdag van de maand vind je hier het portret van een hoofdrolspeler bij KRC Genk of Belgian Cycling. Deze week laten we Karolien Rector van KRC Genk aan het woord. Als sportdiëtiste begeleidt zij de spelers bij alles wat met voeding te maken heeft. Maar hoe ziet zo’n typische werkdag eruit? Karolien vertelt je hieronder alles over haar takenpakket.
Karolien checkt geregeld individueel in bij de spelers. Elk nieuw teamlid gaat ook langs bij haar. Dan vraagt ze hem naar zijn voedingsgewoontes, allergieën en intoleranties, bespreekt ze de supplementen die gebruikt worden op de club en stelt ze samen met de speler een op maat gemaakt voedingsplan op. Maar daar houdt het niet op: “Ik probeer vooral toegankelijk te zijn voor de spelers en hun vragen over voeding te beantwoorden. Dat kan eender wat zijn: van nood aan recepten of productinfo tot een vraag over buikpijn tijdens een wedstrijd. Ik help hen ook hun gewicht beter onder controle te houden als ze wat zijn aangekomen.” Met al die verschillende issues probeert ze de spelers zo goed mogelijk te helpen.
Karolien volgt de spelers ook op en monitort hun gewicht en lichaamssamenstelling. Zo checkt ze onder andere of ze fit zijn. Ze zorgt er ook voor dat de catering op de club in orde is, samen met kok Eddy én in samenspraak met de spelers: “We hechten er veel belang aan dat de kwaliteit goed is, maar ook dat de spelers het graag eten, binnen de mogelijkheden van gezonde sportvoeding natuurlijk.” Ze is bovendien niet enkel bezig met de voeding op de club zelf. “We eten ook vaak extern, bijvoorbeeld wanneer we op afzondering zijn, voor een uitwedstrijd of op stage. Dan bezorgen wij op de bestemming de richtlijnen en dienen zij die te volgen.”
Het ontbijt bij KRC Genk verloopt in buffetvorm. Er zijn verschillende bronnen van trage koolhydraten: meerdere soorten bruin en volkorenbrood, pistolets, een assortiment van ongesuikerde ontbijtgranen en klaargemaakte havermoutpap. Vooral dat laatste is bij heel wat spelers populair. Er is ook eiwitrijk beleg (zoals kip en kaas), vers fruit en er zijn gezonde vetten, zoals noten. Karolien verklapt ook de grote favoriet onder de KRC Genk-voetballers: “Er is altijd een eibereiding, dat vinden de spelers heel belangrijk. Zonder eitjes geen ontbijt!”. De spelers kunnen dus kiezen uit een uitgebreid buffet, waarbij de focus vooral ligt op het laden van koolhydraten, want dat is hun brandstof om te kunnen trainen.
Na de training krijgen de spelers dan weer een hersteldrank. Die is individueel per voetballer, afhankelijk van diens specifieke doel. “Die gebruiken we vooral omdat daar meer kwalitatieve eiwitten inzitten. Die zorgen voor een sneller herstel dan wanneer je eiwitten via voeding opneemt.” Dat is vooral belangrijk wanneer je dagelijks traint of meerdere wedstrijden per week hebt.
In het begin van de week, kort na een wedstrijd, wordt er op de club al eens iets speciaals voorzien. Dat kan ook iets ongezonder zijn, zoals balletjes in tomatensaus of vidé, maar wel altijd in een magerdere vorm. Hoe dichter bij de wedstrijd, hoe meer die focus komt te liggen op mager eten, zeker de dag voor de wedstrijd: “Dan hebben we ook de gewoonte om een koolhydraatrijke maaltijd extra op het menu te zetten. Denk aan lasagne of een andere pastabereiding.” De dag van de wedstrijd verloopt dan weer altijd hetzelfde. “Op wedstrijddagen moet je geen nieuwe dingen proberen omdat je niet weet hoe je lichaam op andere voeding gaat reageren.” Het doel van de wedstrijdmaaltijd? Koolhydraten en energie laden voor de spieren om goed te kunnen presteren tijdens de match.
Iedereen eet zo’n 3,5 uur voordat de match begint om ervoor te zorgen dat alles verteerd is. Daarom wordt er net voor de opwarming ook nog een kleine koolhydraatrijke snack voorzien, zoals een banaan, energiereep of peperkoek. Niet iedereen eet daarvan, dat hangt af van de persoonlijke voorkeur van de jongens. Ook een goede vochtbalans is belangrijk: “Wij stimuleren de spelers om voldoende te drinken. Als je vooraf niet genoeg drinkt, staan je spieren meer in spanning en loop je meer kans op blessures of krampen tijdens de wedstrijd.”
Ook na de wedstrijd krijgen de spelers iets te eten. Dan wordt er ook gevraagd waar ze zin in hebben. Het is vooral belangrijk dat die maaltijd een combinatie is van koolhydraten en eiwitten. “Denk aan pasta met kip, wok met rundsreepjes, of iets ongezonder zoals pasta carbonara of pizza.” Die maaltijd na de wedstrijd zorgt ervoor dat de spelers hun herstel maximaliseren, wat zeker in drukke wedstrijdperiodes erg belangrijk is.
Karolien vindt het fijn om op haar manier te kunnen bijdragen aan de prestaties van de ploeg: “Het is heel prettig om te zien dat adviezen die je geeft, toegepast worden en dat dat de spelers helpt en dat het ook gewaardeerd wordt.” Want daarvoor doet Karolien het, om spelers te kunnen helpen een betere versie van zichzelf te worden. “Uiteraard ben ik hier ook gewoon heel graag en ik vind het heel fijn om deel te mogen uitmaken van dit team.”
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.